Copiii sufera uneori de tulburari de tranzit, find mai sensibili la factorii nocivi din mediu, ca alimentatia sau bauturile infectate. Una din cele mai intalnite tulbrari de tranzit la copil este reprezentata de diaree.
In afara simptomelor care insotesc scaunul diareic si care in general alerteaza copilul si parintii sau ingrijitorii, diareea este periculoasa in principal prin pierderile de lichide si ioni care se produc odata cu scaunul apos. Pentru ca peristaltismul intestinal devine rapid in diaree, apa si ionii, precum si o parte din nutrienti nu au timp sa fie total resorbiti in organism, astfel ca se pierd cu scaunul diareic. In felul acesta copilul poate suferi atat deshidratare, cat si tulburari electrolitice care se pot manifesta prin contractii sau oboseala musculara, perturbari ale ritmului cardiac si respirator etc. Este important sa va prezentati la medic cat mai urgent atunci cand copilul are diaree.Care sunt cauzele diareei?
Cel mai frecvent in aparitia diareei sunt implicate infectiile intestinale, de la cele alimentare bacteriene culminand cu cele virale, parazitare sau chiar infectii ori patologii intestinale. La copilul mic, sub un an, diareea poate fi data de infectiile parazitare prin hrana incorect depozitata, spalata si preparata sau chiar prin laptele incorect fiert administrat copilului. Daca este alaptat la san, trebuie sa identificati cauzele care au dus la tulbrarea de tranzit a micutului.
La copilul mare cauza este adesea infectioasa, copilul fie a mancat alimente nespalate sau nu s-a spalat pe maini inainte de a manca, a fost lasat in preajma animalelor de curte sau a baut apa netratata, nefiltrata sau nefiarta. Nu se recomanda sa consumati apa de la robinet si nici apa de fantana decat daca aceasta prezinta un filtru.
Cum poate fi prevenita diareea?
Daca alaptati copilul, igiena trebuie sa fie una stricta, la fel si in cazul in care micutul bea cu tetina. Aceasta se foloseste exact conform instructiunilor pentru a se evita infectarea. Daca micutul consuma lapte, atunci acesta se va fierbe pentru a preveni orice infectie.
Ca regula generala laptele trebuie fiert daca nu este pasteurizat, caci poate contine diverse bacterii (de exemplu tuberculoza), dar si paraziti (cu precadere limbricul).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară