Copiii sufera uneori de tulburari de tranzit, find mai sensibili la factorii nocivi din mediu, ca alimentatia sau bauturile infectate. Una din cele mai intalnite tulbrari de tranzit la copil este reprezentata de diaree.

Toate alimentele trebuie depozitate corect si preparate termic suficient, spalate inainte de consum. Deasemenea mainile trebuie spalate, chiar daca micutul are mai putin de un an. In cazul lui manutele trebuie spalate de fiecare data cand i se schimba scutecul si inainte de fiecare masa.

Atentie la lichidele consumate. Se evita apa de la robinet, din parauri sau lacuri (supravegheti copiii caci au tendinta de a bea din astfel de ape), apa de fantana nefiltrata etc. Invatati copiii sa se spele pe maini inainte de fiecare masa si sa spele fructele si legumele ianinte de a le consuma. Invatati-i sa nu duca mana la gura sau la nasuc si sa respecte igiena la toaleta.

Ce trebuie facut cand copilul are diaree?

In primul rand trebuie facuta o vizita medicului pediatru si efectuarea unor analize coprologice sau altele la indicatia medicului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Apoi copilul trebuie hidratat mai mult decat de obicei, trebuie sa bea mai multe lichide, iar daca este bebe, se va alapta mai des sau se va creste numarul de mese. Lichidele pot fi inlocuite cu mesele cu cereale.

Se vor evita alimentele dulci, care contin mult zahar, inclusiv sucurile din comert, zaharul fiind iritabil pentru intestine. Daca micutul este deshidratat, se vor folosi solutiile de rehidratare orala. Laptele nepasteurizat se fierbe, iar fructele si legumele se vor spala bine inainte de consum.

Spalarea manilor inainte de masa este obligatorie, inclusiv pentru sugari.

Copilul nu va fi trimis la scoala pana cand medicul nu confirma ca diareea este neinfectioasa.

Se vor evita sucurile energizante, carbogazoase, sifonul, apa minerala, sucurile dietetice (le lipsesc caloriile si mineralele de care copilul are nevoie), zaharul. Supele de pui, grase sau sucurile naturale de mere ori numai din citrice, inghetata, ciocolata, smantana se vor evita deasemnea.

Ce trebuie sa observe parintele:
- Perioada de cand copilu a inceput sa aiba diaree;
- Numarul scaunelor pe zi;
- Caracteristicile scaunului: culoare, consistenta, miros anormal, prezenta mucusului, a sangelui sau a parazitilor (viermisorilor) etc.;
- Daca s-a introdus recent un aliment nou in alimentatia copilului sau daca i s-a administrat laxative;
- Daca vreun copil din jur sau vreun adult din care a stat in preajma copilului a avut diaree;
- Expunerea la animale de curte;
- Boli pe care le poate prezenta copilul in momentul consultului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri