Fiecare an din viata micutului tau reprezinta un nivel de dezvoltare atat fizica, dar si psihica, in concordanta cu dezvoltarea sistemului sau nervos, dar si cu stimulii de mediu: educatie, jocuri care stimuleaza imaginatia, dragostea parintilor, responsabilitati, odihna, activitatea fizica, alimentatie etc.
Copilul se simte atasat de parinte, care ii ofera afectiune, incredere in el insusi, apreciere, dar care ii este totodata si un bun model. Pentru a se simti bine copilul trebuie apreciat, insa fara a cadea in extrema alintarii. Un copil cu stima de sine ridicata este respectuos, dar are curaj, initiativa, nu se simte dependent de parinti, nu plange cand este lasat singur, isi poate face singur temele, practic prezinta un anumit grad pozitiv de control in propria lui viata, este vesel, rade si nu vede in "negru" tot ceea ce i se intampla, se integreaza usor in colectivul de la gradinita sau de la scoala si ii place joaca.Copilul care prezinta o stima de sine scazuta este mereu nervos, nemultumit, se integreaza greu sau deloc in colectivul de la scoala sau de la gradinita, plange des, nu rade mereu, nu este comunicativ, este interiorizat, dependent de parinti, fara initiativa, curaj sau independenta, prea timid fata de ceilalti copii si ii place sa se joace mai mult singur sau cu cel mai bun prieten. Este negativist, poate chiar depresiv si anxios.
Ce puteti face pentru a creste stima de sine a copilului vostru?
Stima de sine a copilului reprezinta felul in care el se percepe, in care isi constientizeaza talentele, aptitudinile, atitudinea, felul in care crede ca este vazut de ceilalti, perceptia propriului potential si a efectelor actiunilor sale.
Integrarea in colectiv
Pentru ca micutul sa invete sa interactioneze are nevoie sa fie integrat in colectivul de la gradinita, cel de la scoala, dar si cel de prieteni. Copilul are nevoie sa interactioneze cu ceilalti pentru a-si dezvolta spiritul competitiv, dar si pentru a empatiza cu cei din jur si pentru a invata acele reguli sociale pe care este imposibil sa i le zici, ca acelea de a fii bun, dar a avea o limita (unde este plasata acea limita?) si tot asa. Copilul isi invata astfel valorile, se poate percepe mult mai usor avand ca etalon de raport pe ceilalti, poate invata metodele celorlalti de reusita si se poate simti minunat in comania prietenilor, plus ca impreuna au mai mult curaj, inclusiv la prostioare. Trebuie insa ca parintele sa controleze acest cerc de "prieteni" astfel incat sa se influenteze reciproc intr-o maniera pozitiva.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară