Unul dintre cele mai folosite medicamente de catre adulti este reprezentat de aspirina, o pilula pe care o luam la primul simptom de raceala sau la cea mai mica durere de cap. Insa pentru copii aspirina poate fi un pericol vital.

Unul dintre cele mai folosite medicamente de catre adulti este reprezentat de aspirina, o pilula pe care o luam la primul simptom de raceala sau la cea mai mica durere de cap. Insa pentru copii aspirina poate fi un pericol vital.

Mai multe studii au relevat existenta unei legaturi neclare inca, dar posibila, intre administrarea de aspirina si aparitia sindromului Reye la copiii sub 12 ani care au suferit varicela sau infectii virale ale cailor respiratorii.

Ce este sindromul Reye?

Nu s-au depistat cauzele clare care duc la aparitia sindromului Reye, insa aparitia acestuia a fost semnalata la copiii sub 16 ani, in special la cei carora le-a fost administrata aspirina. Riscul maxim este atunci cand copilul prezinta manifestari ale racelilor sau unele boli ale copilariei.

Sindromul Reye afecteaza puternic ficatul, rinichii, creierul, putand duce la deces daca nu este tratat corespunzator si in timp util.
Din 1986, producatorilor de aspirina li s-a cerut sa precizeze in instructiunile de utilizare si avertismentul de a nu se administra medicamentul copiilor cu varicela sau simptome de gripa, insa pentru ca este greu ca parinti sa stiti care este diagnosticul exact al copilului pana nu se confirma de un medic, s-a stabilit regula de a nu administra aspirina copiilor sub 12 ani.

Care sunt simptomele sindromului Reye?

Sindromul Reye debuteaza cu diaree, greturi si varsaturi, urmand ca simptomatologia sa evolueze daca nu este diagnosticat la timp cu:
- Umflarea ficatului si umplerea acestuia cu grasimi;
- Disfunctii renale;
- Umflarea creierului, motiv pentru care adesea poate fi confundat cu encefalitele, de aceea se poate cere o punctie de lichid cefalorahidian pentru a se observa daca este meningita sau nu;
- Respiratia devine mai rapida, se intensifica;
- Scaderea brusca a glicemiei;
- Cresterea nivelului de amoniac in sange si cresterea aciditatii sangelui;
- Somnolenta;
- Letargie;
- Varsaturi repetate;
- Pierderea constientei si convulsii;
- Comportament agresiv sau irational;
- Paralizia membrelor etc.

Aceste simptome se vor trata in regim de urgenta pentru a fi salvata viata copilului. In general simptomele sindromului Reye apar la o saptamana-doua dupa simptomatologia gripei sau varicelei.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri