IN ACEST ARTICOL:
Sunt copilasi care nu au trecut prin experienta bolilor copilariei, insa altii s-au contiaminat chiar cu toate. Daca puiului tau ii apar bubite, este foarte posibil sa aiba una din bolile eruptive ale copilariei, asadar te invitam sa citesti mai jos principalele caracteristici ale acestei boli pentru a le putea identifica timpuriu daca va fi cazul.

Varicela sau varsatul de vant

Varicela afecteaza frecvent copiii cu varsta pana in 10 ani, insa rar se manifesta sub un an. Desigur, poate sa apara si la varsta adulta, insa tot rar.

Simptomele varicelei: varsatul de vant se manifesta prin febra si eruptie cutanata cu pete mici rosii care dupa cateva ore capata relief, apoi se transforma in vezicule care contin un lichid limpede. Apoi in cateva zile aceste vezicule se sparg si apar cruste – coji – care se desprind in 1-2 saptamani de la sine si copilul nu trebuie sa se scarpine sa le elimine mai repede caci risca sa ii ramana cicatrici. Eruptia apre pe tot coprul, inclusiv la nivelul fetei si urechilor, dar se poate extinde si la pielea capului, pe palme, la nivelul organelor genitale etc. Eruptia este foarte pruriginoasa (mancarimi) si copilul trebuie ajutat sa isi abtina scarpinatul pentru a nu-si produce leziuni.

Tratamentul consta in antipruriginoase si in antitermice sub forma de sirop. Unghiile copilului trebuie taiate si acoperite pentru a preveni scarpinarea si infectarea veziculelor. De asemenea veziculele i se tamponeaza cu esente de mentol. Pielea se curata frecvent cu apa fiarta si racita sau cu alcool medicinal foarte diluat in aceasta apa. Copilul se izoleaza la domiciliu si isi poate relua activitatile in comunitate la 3-4 zile dupa disparitia ultimelor cruste.

Vaccinarea: medicul pediatru te poate sfatui cu privire la acest vaccin care este insa optional, tu poti decide daca il alegi sau nu pentru copilul tau.

Rujeola sau pojar

Rujeola sau pojarul poate sa apara la orice varsta, insa mai rar la adulti si la copiii sub un an.

Primele simptome ale rujeolei sunt asemanatoare unei raceli, insa cu febra mare, 39-40 de grade care poate pune in pericol viata copilului!! Se insoteste de curgerea nasului, copilasul lacrimeaza, ochisorii ii sunt rosii, nu are pofta de mancare, face frison, iar dupa 2-3 zile de la aceste simptome ii apar pe mucoasa bucala pete mici, albe - semnul Koplik. Ulterior apare o eruptie cu pete rosii reliefate discret in spatele urechilor, apoi pe fata, gat si in final pe tot corpul, urmand sa dispara de la sine dupa cateva zile in ordinea in care au aparut.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri