IN ACEST ARTICOL:
Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (THDA sau ADHD -Attention Deficit Hyperactivity Disorder) apare in special la copii, dar se poate manifesta si la adulti. Este o boala ce se caracterizeaza prin tulburari de comportament care culmineaza cu deficit de atentie, impulsivitate, violenta, dificultati in desfasurarea si finalizarea unei sarcini, avand un impact major atat in dezvoltarea personala a copilului cat si in viata sociala si ulterior in cea profesionala sau familiala.

Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (THDA sau ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder) apare in special la copii, dar se poate manifesta si la adulti. Este o boala ce se caracterizeaza prin tulburari de comportament care culmineaza cu deficit de atentie, impulsivitate, violenta, dificultati in desfasurarea si finalizarea unei sarcini, avand un impact major atat in dezvoltarea personala a copilului cat si in viata sociala si ulterior in cea profesionala sau familiala.

Ce este ADHD?

Acest sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie debuteaza de obicei in copilarie, insa poate persista inclusiv la varsta adulta. Rare sunt cazurile cand ADHD debuteaza la adolescenta sau varsta adulta.

Pentru ca in marea majoritate a cazurilor boala debuteaza in copilarie, se ridica problema diagnosticarii acesteia, mai ales cand copilul este mic, fiind foarte greu de diferentiat lipsa lui de atentie, capacitatea de memorare si tulburarile de comportament, cand de fapt toate acestea sunt normale la o varsta asa de frageda, dar in anumite limite.

Care sunt cauzele sindromului ADHD?

Cauzele clare care declanseaza acest sindrom nu sunt cunoscute, insa factorul genetic pare a fi implicat. Copiii care provin din familii cu predispozitie spre sindromul ADHD sau care au prezentat pe linie genealogica aceasta boala au riscul de a dezvolta si ei sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie. Foarte importanti sunt insfa factorii de mediu, astfel stresul, certurile familiale, neglijenta copilului sau bruscarea lui, violenta, lipsa jocurilor de coordonare si stimulare a inteligentei, lipsa atentiei sau blandetei si aprecierii din partea parintilor – toate acesta pot favoriza declansarea sindromului.

Studiile medicale de imagistica cerebrala efectuate asupra creierului copiilor suferinzi de ADHD releva modificari cerebrale evidente in zona din creier responsabila de atentie, s-au observat modificari in procesele de inhibitie cerebrala si memorare. De asemenea studiile biochimice releva disfunctii ale unor neurotransmitatori – substante chimice cu rol in transmiterea mesajelor interneuronale dar si intre neuroni si alte tipuri de celule. Aceste modificari sunt foarte evidente la nivelul dopaminei si norepinefrinei, neurotransmitatori implicati in procesele cerebrale ale atentiei. Insa foarte importanti in declansarea bolii sunt factorii de mediu si situatia familiala in care copilul se afla si isi desfasoara activitatile.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri