Banii reprezinta o problema, chiar si atunci cand vorbim despre copii. Si aceasta pentru ca parintii nu ii pot supraveghea in permanenta, poate ca pachetul dat de acasa este insuficient necesitatilor copilului si asa mai departe. Astfel apar intrebari care necesita un raspuns adecvat: cum educam copilul in raport cu banii, i se dau sau nu bani de buzunar, daca da cati incepand de la ce varsta, cu ce scop i se dau copilului banii etc.

Totodata copilul invata ca nu parintii fac toate lucrurile de care el are nevoie, ci ca acestea se achizitioneaza din locuri special amenajate si pentru altii si mai ales ca aceste lucruri au un pret. Va invata ulterior sa se abtina de la toate dorintele sale si sa le aleaga doar pe cele care ii sunt cu adevarat necesare. Astfel va capata incredere in sine si chiar poate fi de ajutor parintilor la cumparaturi.

Ulterior ii pot fi oferiti copilului bani de buzunar, dupa ce comportamentul acestuia alaturi de parinti s-a dovedit a fi exemplar. Acesti banuti i se pot da initial pentru a se duce singur la magazin (unul mic) de unde isi poate lua o ciocolata, o punga de pufuleti sau un sapun de exemplu. Va invata astfel sa interactioneze cu vanzatorul, dar si cu alti cumparatori, caci a dobandit impreuna cu voi inclusiv notiunea de “a sta la coada”. Asadar ar trebui sa se descurce singurel.

In timp va invata ca si cadourile sunt cumparate, doar ca ele se ofera, in felul acesta aratandu-ti recunostinta si dragostea pentru cineva, in sensul ca vrei sa ii faci o bucurie si sa te tina minte cu o anumita ocazie. Aceasta nu inseamna ca sentimentele sau respectul pot fi cumparate sau impuse, ele se castiga si copilul trebuie sa invete acest lucru. Insa in tot cazul il va stimula in ceea ce priveste economiile.

Astfel micutul va invata sa economiseasca, iar mai apoi sa inteleaga rostul economiilor lui, putand sa isi cumpere un obiect dorit sau sa faca un cadou. Totodata copilul a inteles preturile si prin economii intelege ca nu se ajunge asa usor la achizitionarea unui lucru. De aici va lua nastere si aprecierea, va avea mai multa grija de jucarii, hainute sau alte obiecte.

Copilul nu trebuie insa recompensat prin bani sau pedepsit prin sistarea micilor “donatii” financiare de catre parinti. Pedepsele trebuie sa prinda conotatie morala, ci nu financiara si in niciun caz nu trebuie sa cuprinda vioenta, indiferent de natura acesteia: indiferenta, violenta verbala sau, mai rau, fizica.


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri