IN ACEST ARTICOL:
Viermii intestinali apar frecvent la copii, mai ales la cei care nu au fost dezobisnuiti sa duca obiectele sau manutele la gura sau in cazul celor care nu au fost educati sa se spele de fiecare data pe maini dupa utilizarea toaletelor si intotdeauna inainte de a manca.

Viermii intestinali apar frecvent la copii, mai ales la cei care nu au fost dezobisnuiti sa duca obiectele sau manutele la gura sau in cazul celor care nu au fost educati sa se spele de fiecare data pe maini dupa utilizarea toaletelor si intotdeauna inainte de a manca.

Ascaris lumbricoides este un helmint cilindric destul de lung in forma adulta, intre 15 si 30 de centimetri, care se instaleaza in intestinul omului si se hraneste cu nutrientii alimentari ingerati de acesta. Apoi elimina oua, foarte rezistente in mediu, devin infectante dupa cateva zile si traiesc pana la 17 luni in mediu dupa eliminare. Ascaris poate produce pana la 240.000 de oua pe zi pe care copilul le elimina apoi prin fecale. De asemenea ouale se mai pot elimina prin voma sau chiar larvele prin sputa, in timpul migrarii prin plamani. Vom explica in randurile ce urmeaza cum poate fi contactat din mediul limbricul si cum migreaza el prin organismul uman.

Cum se transmite infectia cu Ascaris si care este evolutia sa in corpul omului?

Ascaris lumbricoides se contacteaza cel mai adesea:
- de la alimentele nespalate care au luat contact cu oua din fecalele infectate (prin mana copilului care nu s-a spalat pe maini dupa utilizarea toaletei, prin muste sau alte insecte care pot zbura atat pe fecale, cat si pe alimente etc.);
- folosirea forajelor animalelor, caci si animalel domestice pot dezvolta ascaridoza;
- prin laptele nefiert de la o vaca infectata, laptele nefiert putand purta si multe alte infectii, una grava ar fi TBC;
- prin joaca cu copii infectati;
- prin nespalarea manilor dupa utilizarea toaletei, producandu-se astfel reinfectarea.

Ascaris lumbricoides este contactat intai in forma sa rezistenta, apoi oul se transforma in larva dupa ce a ajuns in intestine, “coaja” sa ajutandu-l atat sa reziste in mediu, cat si sucurilor gastrice acide. Este de mentionat ca dimensiunile acestuia nu sunt vizibile cu ochiul liber. Apoi odata transformat in larva, strabate peretele intestinului, lasandu-i leziuni care pot sangera, apoi trece in circulatia limfatica si sanguina. Circulatia sanguina de la nivel intestinal are “statie” mai intai la nivel hepatic, unde larva continua sa se dezvolte, producand unele simptome hepatice, alteori trecand asimptomatic prin ficat, iar mai departe este purtat de curentul sanguin in plamani, unde poate da chiar simptomatologia unei pneumonii. Ceea ce are specific aceasta “pneumonie” este ca radiologic prezinta aspecte circulare si este migratorie, adica la o urmatoare radiografie “leziunea” pulmonara va avea alta localizare. Larva sta in plamani pana cand reuseste sa iasa prin sputa, copilul tuseste, expectoreaza, dar isi inghite expectoratia odata cu larva care reajunge in intestine si de data aceasta se dezvolta si devine adult. Adultul se hraneste cu nutrientii ingerati de copil si elimina ouale infectante. Daca micutul nu isi spala mainile mai ales dupa utilizarea toaletei se va reinfecta, astfel vor fi mai multi limbrici in intestinele lui si tratamentul nu va avea neaparat succes, recidivand infectia. Pentru a intelege recidiva este important sa mentionam ca medicamentele antiparazitare nu ataca larva de Ascaris, ci doar adultul, asadar daca micutul este reinfectat si larvele sunt in dezvoltare, acestea vor ajunge adulti dupa terminarea tratamentului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri