Cum se pune diagnosticul pentru limbric?
Ascaridoza se diagnosticheaza de obicei prin examen coproparazitologic, dar se poate evidentia si prin RMN, analize sanguine care arata eozinofilie, colangiopancreatografie daca este cazul, radiografie cu substanta de constrast etc.
Care este simptomatologia ascaridozei?
Ascaridoza poate fi slab simptomatica, dar uneori cand coada limbricului astupa mecanic anumite sfinctere poate da complicatii destul de seriase, cum ar fi infundarea coledocului cu icter mecanic, astuparea canalelor pancreatice cu pancreatita acuta si dureri abdominale puternice. Copil mai poate prezenta febra, tuse cu sputa abundenta si chiar sanguinolenta (hemoptizie), tulburari de tranzit, scadere in greutate, apatie, astenie, anemie.
Cum se trateaza ascaridoza?
Ascari lumbricoides este eliminat prin igiena si prin antiparazitare care se administreaza doar cateva zile, insa daca nu se respecta cu strictete igiena, copilul se va reinfecta. Regulile de igiena sunt relativ simple, nu trebuie sa duca mana sau alte obiecte la gura si sa se spele intotdeauna pe maini inainte de masa si dupa folosirea tolatei, de asemenea sa spele foarte bine alimentele. Medicul poate cere un tratament specific daca micutul prezinta complicatii sau chiar interventii operatorii daca sunt mai multi limbrici care au obstruat intestinele , astfel copilul sa prezinte ocluzie intestinala. Aceasta inseamna ca materiile fecale nu pot inainta si nu pot fi eliminate, astfel tot ce mananca micutul se strange in intestine alaturi de sucurile gastrice, pot sa apara vome fecaloide sau chiar cu limbrici, insa este indicat sa prezentati copilul la medic ori de cate ori observati ca ceva nu este in regula cu el si ca dureaza, pentru a nu se ajunge la astfel de cazuri. Desigur coada viermelui poate obstrua si orificiul apendicular si copilul face apendicita acuta care iarasi necesita interventie operatorie, la fel ca si obstructia cailor biliare sau pancreatice.
Doar un sfert dintre români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG, deși este gratuit!
APAN România organizează cea mai importantă conferință dedicată persoanelor cu scleroză multiplă, pe 30-31 mai la Hotel Caro
Când deschizi ochii la ce se întâmplă, nu-i mai poți închide la loc – despre vot, frică și misoginie cu Ada Maria Ileana
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”