Viermii intestinali apar frecvent la copii, mai ales la cei care nu au fost dezobisnuiti sa duca obiectele sau manutele la gura sau in cazul celor care nu au fost educati sa se spele de fiecare data pe maini dupa utilizarea toaletelor si intotdeauna inainte de a manca.

Cum se pune diagnosticul pentru limbric?

Ascaridoza se diagnosticheaza de obicei prin examen coproparazitologic, dar se poate evidentia si prin RMN, analize sanguine care arata eozinofilie, colangiopancreatografie daca este cazul, radiografie cu substanta de constrast etc.

Care este simptomatologia ascaridozei?

Ascaridoza poate fi slab simptomatica, dar uneori cand coada limbricului astupa mecanic anumite sfinctere poate da complicatii destul de seriase, cum ar fi infundarea coledocului cu icter mecanic, astuparea canalelor pancreatice cu pancreatita acuta si dureri abdominale puternice. Copil mai poate prezenta febra, tuse cu sputa abundenta si chiar sanguinolenta (hemoptizie), tulburari de tranzit, scadere in greutate, apatie, astenie, anemie.

Cum se trateaza ascaridoza?

Ascari lumbricoides este eliminat prin igiena si prin antiparazitare care se administreaza doar cateva zile, insa daca nu se respecta cu strictete igiena, copilul se va reinfecta. Regulile de igiena sunt relativ simple, nu trebuie sa duca mana sau alte obiecte la gura si sa se spele intotdeauna pe maini inainte de masa si dupa folosirea tolatei, de asemenea sa spele foarte bine alimentele. Medicul poate cere un tratament specific daca micutul prezinta complicatii sau chiar interventii operatorii daca sunt mai multi limbrici care au obstruat intestinele , astfel copilul sa prezinte ocluzie intestinala. Aceasta inseamna ca materiile fecale nu pot inainta si nu pot fi eliminate, astfel tot ce mananca micutul se strange in intestine alaturi de sucurile gastrice, pot sa apara vome fecaloide sau chiar cu limbrici, insa este indicat sa prezentati copilul la medic ori de cate ori observati ca ceva nu este in regula cu el si ca dureaza, pentru a nu se ajunge la astfel de cazuri. Desigur coada viermelui poate obstrua si orificiul apendicular si copilul face apendicita acuta care iarasi necesita interventie operatorie, la fel ca si obstructia cailor biliare sau pancreatice.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri