Temperatura corpului se situeaza undeva in jurul a 37 de grade Celsius, avand in mod normal in plus sau in minus cateva zecimale, in functie de mediu, de activitatea copilului etc.
Cand putem vorbi de febra?
Unii vorbesc despre stare febrila si subfebrila, insa nu vom intra mult in amanunte ci vom scrie succint ce trebuie sa faceti in functie de temperatura corpului copilasului.
Daca micutul are sub 38 de grade medicii nu recomanda sa ii dati un antitermic decat seara inainte de culcare, sub forma de supozitor. De asemenea tamponeaza cu un prosop umed fruntea copilului, manutele si piciorusele, insa nu alta parte din corp si in niciun caz pieptul si spatele. In aceasta perioada i se va masura copilului temperatura din doua in doua ore si va fi hidratat cu un aport hidric de trei ori mai mare decat de obicei, dandu-i-se sa bea cantitati mici de apa la intervale scurte de timp. Desigur, aceste reguli sunt valabile la copilul de peste 6 luni, la un bebelus mai mic se va chema imediat medicul.
Daca temperatura corpului copilului se situeaza intre 38 de grade si 40, atunci copilul va avea nevoie de hidratare, de o baitza nu foarte fierbinte, de tamponarea tamplelor, manutelor si picioarelor cu un prosop umed, de o alimentatie cu multe vitamine, de odihna. Copilul trebuie lasat sa doarma atat cat vrea. I se va administra antitermice sub forma de supozitoare si se va consulta medicul. In toata perioada aceasta in care copilul are febra va fi tinut acasa.
Daca febra atinge 40 de grade sau corpul micutului chiar depaseste aceasta temperatura se va chema de urgenta medicul. I se va administra copilasului un antitermic supozitor, i se vor tampona tamplele si fruntea, precum si membrele cu un prosop umed, va fi invelit corespunzator pentru ca va face frisoane. Copilul va fi hidratat des cu lichide in cantitati mici, caci poate sa vomite. Lasati-l sa bea cat vrea, chiar si o gura de lichid daca mai mult nu poate. Nu plecati de langa copil pana la sosirea mediculi sau plecati pentru perioade scurte de timp prin casa fiindca are nevoie de siguranta pe care i-o ofera prezenta unui parinte.
Cateva sfaturi generale:
- Incercati sa ii acordati cat mai multa atentie copilasului caruia ii este rau, incercati sa va jucati fara a implica efortul fizic si lasati-l apoi sa doarma;
- Nu il lasati sa se uite la televizor, il va obosi foarte mult;
- Sa il hidratezi mai mult decat in zilele cand era sanatos. Prin cresterea temepraturii corpul emana mai multa apa si astfel risca sa se deshidrateze rapid. Pe de alta parte apa mobilizeaza limfa, acel lichid galbui care circula prin corpul nostru si care contine un numar mare de celule imunitare. Astfel ca hidratand copilul ii cresteti si imunitatea;
- Nu apelati la antibiotice decat la prescriptia medicului. Folositi doar antitermice supozitoare sau siropuri pana la consultul medical;
- Lasati copilul sa doarma atat cat simte nevoia si nu-l trimiteti la scoala sau la gradinita.
- Noteaza valoarea temperaturii din doua in doua ore, iar noaptea doar de doua ori. Daca ferba persista mai mult de trei zile si nu cedeaza, consultati din nou medicul.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară