1. Arata-i afectiune si vorbeste-i des
Cu cat ii arati mai multa compasiune fara violenta si cu cat ii vorbesti mai mult, ariile empatizarii co comunicarii copilului tau vor fi mai dezvoltate. Il vei ajuta astfel ca mai tarziu nu doar sa inteleaga ce simt si cum vor reactiona ceilalti, ci chiar sa anticipeze. Nu te speria daca va deveni un bun manipulator, ii vei face fata, insa acesta este semn al dezvoltarii inteligentei.2. Gaseste jocuri potrivite pentru varsta lui
Nu lasa sub nicio forma copilul in fata televizorului la desene animate sau in fata calculatorului, decat dupa 3-4 ani. Si nu-l lasa decat la un film de desene animate, ci nu o zi intreaga. In rest, gaseste-i copilului ocupatii constructive care ii vor dezvolta atat abilitatile motrice, cat si talentele. De exemplu pune-i la dispozitie o carte de colorat si stabileste imreuna cu el ca inainte de a incepe coloratul sa va uitati in carti cu animalute pentru a intelege culorile si rolul celor pe cre le coloreaza. Cumparati-i jucarii pentru a petrece timpul cu ele, pensule si acuarele etc.
3. Cantati si dansati cu micutul, inca de cand este in fasa
In felul acesta copilul va deprinde nu doar memorie auditiva, dar va incepe sa inteleaga legatura dintre miscare, ritm si sunet. Plus ca nu se stie niciodata ce talent are in muzica sau in dans, dar merita sa i le dezvolti. Foloseste sunete simple, melodii cu un singur instrument, indicat este pianul, fara percutie, sau cantati-i.
4. Raspunde-i bland intrebarilor
Copilul simte nevoia de a descoperi lumea din jur, ca atare, imediat ce invata cateva cuvinte, va dori sa le foloseasca in special pentru a cere si pentru a descoperi. Incepe astfel varsta intrebarilor si fiecare parinte stie ca nimic nu poate suna mai neobisnuit decat intrebarile copilului. Cum parintele este cea mai de incredere persoana din jurul lui, copilul va tinde sa afle de la tine despre tot ce ii starneste curiozitatea. Nu-l repezi, oricata treaba ai avea sau oricat de obosita ai fi. Raspunde-i bland si clar, astfel incat sa inteleaga.
5. Dezvolta-i pasiunea pentru carti
Chiar daca este mic si inca n-a invatat sa citeasca, il poti determina totusi sa manifeste pasiune pentru carti. Joaca-te impreuna cu el cu carti de copii. De exemplu ia o carte cu animalute si invatati impreuna denumirea lor, scoateti onomatopeele carateristice etc. Apoi citeste-i o poveste frumoasa sau o frantura dintr-una in fiecare seara. Va descoperi astfel ca intre acele coperti se pot afla lucrurui foarte frumoase.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.