30 Iunie 2010 publicat în Copil 28 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
In primii ani de viata sistemul nervos al copilului tau continua sa se dezvolte cu o viteza uluitoare, numarul neuronilor crescand cu cateva miliarde si dezvoltand alte cateva mii de miliarde de legaturi intre neuronii deja existenti (sinpatse). De aceea medicii recomanda sa acordati copiilor macar pana in cinci ani o mare atentie pentru ca micutul sa se dezvolte armonios si corect.Iti propunem cativa pasi prin care imbunatatesti considerabil dezvoltarea sitemului nervos al copilului tau precum si functiile acestuia.

1. Arata-i afectiune si vorbeste-i des

Cu cat ii arati mai multa compasiune fara violenta si cu cat ii vorbesti mai mult, ariile empatizarii co comunicarii copilului tau vor fi mai dezvoltate. Il vei ajuta astfel ca mai tarziu nu doar sa inteleaga ce simt si cum vor reactiona ceilalti, ci chiar sa anticipeze. Nu te speria daca va deveni un bun manipulator, ii vei face fata, insa acesta este semn al dezvoltarii inteligentei.

2. Gaseste jocuri potrivite pentru varsta lui

Nu lasa sub nicio forma copilul in fata televizorului la desene animate sau in fata calculatorului, decat dupa 3-4 ani. Si nu-l lasa decat la un film de desene animate, ci nu o zi intreaga. In rest, gaseste-i copilului ocupatii constructive care ii vor dezvolta atat abilitatile motrice, cat si talentele. De exemplu pune-i la dispozitie o carte de colorat si stabileste imreuna cu el ca inainte de a incepe coloratul sa va uitati in carti cu animalute pentru a intelege culorile si rolul celor pe cre le coloreaza. Cumparati-i jucarii pentru a petrece timpul cu ele, pensule si acuarele etc.

3. Cantati si dansati cu micutul, inca de cand este in fasa

In felul acesta copilul va deprinde nu doar memorie auditiva, dar va incepe sa inteleaga legatura dintre miscare, ritm si sunet. Plus ca nu se stie niciodata ce talent are in muzica sau in dans, dar merita sa i le dezvolti. Foloseste sunete simple, melodii cu un singur instrument, indicat este pianul, fara percutie, sau cantati-i.

4. Raspunde-i bland intrebarilor

Copilul simte nevoia de a descoperi lumea din jur, ca atare, imediat ce invata cateva cuvinte, va dori sa le foloseasca in special pentru a cere si pentru a descoperi. Incepe astfel varsta intrebarilor si fiecare parinte stie ca nimic nu poate suna mai neobisnuit decat intrebarile copilului. Cum parintele este cea mai de incredere persoana din jurul lui, copilul va tinde sa afle de la tine despre tot ce ii starneste curiozitatea. Nu-l repezi, oricata treaba ai avea sau oricat de obosita ai fi. Raspunde-i bland si clar, astfel incat sa inteleaga.

5. Dezvolta-i pasiunea pentru carti

Chiar daca este mic si inca n-a invatat sa citeasca, il poti determina totusi sa manifeste pasiune pentru carti. Joaca-te impreuna cu el cu carti de copii. De exemplu ia o carte cu animalute si invatati impreuna denumirea lor, scoateti onomatopeele carateristice etc. Apoi citeste-i o poveste frumoasa sau o frantura dintr-una in fiecare seara. Va descoperi astfel ca intre acele coperti se pot afla lucrurui foarte frumoase.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri