IN ACEST ARTICOL:
Adesea din prea multa dragoste parintii isi obisnuiesc bebelusul sa doarma cu ei in camera sau chiar cu ei in pat. Daca la inceput este tolerabil, ulterior oboseala se instaleaza si viata cuplului poate fi serios perturbata, ajungandu-se inevitabil la nevoia ca micutul sa doarma in camera lui.
O astfel de separare poate fi considerata de copil ca un abandon sau o indepartare si ii poate trezi sentimente de vinovatie si izolare daca parintii nu ii ofera in continuare afectiune. Asadar, atunci cand incercati sa-l determinati sa doarma singur, nu uitati ca el are in continuare nevoia de a se simti iubit, astfel ca pe timpul zilei trebuie sa fie suficient bagat in seama, alintat, mangaiat, pupat si imbratisat.

Metoda Forber

Foarte multe mamici s-au aratat multumite de aceasta metoda. Iata in ce consta. Se schimba asternutul bebelusului si se asigura patutul, astfel incat sa ii fie gratarele fixate si sa nu existe nicio jucarie cu care copilul s-ar putea rani sau chiar axfisia. Apoi la culcare i se vorbeste copilului pana aproape adoarme, dupa care iesiti din camera. Daca micutul incepe sa planga, va intoarceti si stati cu el cateva minute pana se linisteste, apoi iesiti din nou. Daca mciutul din nou va plange, mariti perioada in care reveniti la el in camera. Stati din nou pana se linisteste apoi iesiti din nou si tot asa pana adoarme. In urmatoarea seara maririti perioada in care stati afara din camera si micsorati-o pe cea in prezenta copilului. In general rezultatul acestei metode este unul foarte bun si rapid, copilul obisnuindu-se sa doarma singur in maxim o saptamana. Trebuie sa fiti totusi atente ca micutul sa nu prezinte alta problema pentru care plange.

Uneori este posibil ca din cauza plansului micutul sa vomite. Nu va speriati este normal, ei fiind sensibili nu doar fizic, cat si psihic. Acordati-i mai multa afectiune in timpul zilei, aceasta il va ajuta foarte mult.

Daca ii este frica...

Copiilor mai mari le poate fi teama sa doarma singuri, insa nu le lasati lumina aprinsa ori televizorul fiindca le va afecta somnul si totodata dezvoltarea creierului. Cititi-i lucruri frumoase inainte de culcare si convingeti-i ca “Bau-bau” este doar in povesti (NU amenintati niciodata copilul cu "bau-bau" sau orice alt mosntru). Evitati sa le cititi povesti cu personaje negative.

Este de preferabil sa lasati usa la camere deschise, astfel incat sa se simta ca si cum ar fi in aceeasi incapare cu voi, desi nu este. Incet-incet, dupa o saptamana de dormit astfel, inchideti usa camerelor fiindca mai tarziu copilul va avea nevoie sa capete putina independenta dar si sentimentul de spatiu prorpiu – camera lui.

Nu lasati copilul sa se uite la televizor sau sa se joace la calculatr cu o ora inainte de culcare fiindca il agita si ii strica somnul. In copilarie somnul este esential pentru buna dezvoltare atat a creierului,cat si a intregului organism.

Va invitam sa cititi articolul: “Cate ore de somn ii sunt necesare copilului?” sar si “Somnul bebelusului – Metoda Forber”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri