Jucariile prezinta un rol foarte important in dezvoltarea psihica si emotionala a copilului tau, el interactioneaza cu ele, dezvolta afectiune, le ingrijeste si chiar i se par de nelipsit. Jucariile se transforma apoi in jocuri si mai tarziu chiar in carti: de colorat, carti cu animale despre care invata cand ii citeste parintele, apoi cartile de povesti si cele de la scoala.

Calculatorul sau televizorul nu reprezinta cea mai buna alternativa prin care copilul tau isi petrece timpul si eventual sta cuminte. Pentru ca este in dezvoltare, el trebuie sa afle tot mai multe lucruri si sa il lasati sa isi dezvolte imaginatia si sa caute raspunsuri la intrebarile sale.

Jucarii educationale pentru bebelusi si copiii mici

La aceasta varsta copiii sunt mai interesati sa descopere si sa alfe decat sa isi exprime creativitatea, aceasta din urma dezvoltandu-se in varsta prescolara.

Pentru bebelusi este important sa folositi jucarii cu forme clare si culori bine separate, eventual cu cateva sunete, dar nu complexe (nu pot intelege umbrele). Jucariile din patut trebuie sa ii permita sa le bage in gurita, caci va tinde, atunci cand ii vor creste dinstisorii si nu numai, sa bage in gurita tot ceea ce poate apuca. Pentru bebelusi gura este un organ de simt foarte dezvoltat si ca atare va dori sa descopere lumea si astfel, bagand in gura diverse obicete. Pentru a-l ajuta sa se dezvolte trebuie sa ii vorbiti, sa va jucati cu el, sa il masati (astfel isi descopera propria sa identitate fizica, asadar nu trebuie evitata nicio zona atunci cand il mangaiati de exemplu). Cognitiv il dezvolta insa jucariile in culori clare si bine separate, precum si sunetele. De asemenea trebui lasat sa umble prin camera atunci cand va ajunge la varsta la care poate si sa descopere (trebuie sa aveti grija sa nu se loveasca – in camera draperiile sa fie scurte, sertarele bine inchise, fara fata de masa, vaze si alte obiecte care il pot rani.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Celebreaza Ziua Pamantului 2023 cu legendarul scrub de corp SABON

Cand mai creste putin si invata sa vorbeasca si sa coloreze, foarte utile ii sunt cartile de colorat. Explicati-i ce reprezinta fiecare imagine, aratati-i si poze reale cu acestea, astfel el poate intelege culorile si dimensiunile desenelor din cartea de colorat. Deja ii puteti citi povesti atunci cand incepe sa inteleaga mai bine cuvintele si poate comunica si totodata trebuie pus sa numeasca tot felul de obiecte – cu timpul va invata sa le pronunte si clar. Si jucariile muzicale sunt utile pentru dezvoltarea cognitiva a copilului la aceasta varsta, chiar si cele care imita instrumente muzicale.

Pentru prescolari

Prescolarii se pot bucura atat de jucarii educationale, cat si de jocuri care le dezvolta inteligenta si motricitatea. Le sunt utile jucarii precum: abac (caci invata sa numere), jocuri puzzle, jocuri cu cifre si/sau litere, desenele animate (dar fara violenta), desenarea, jocuri cu margele sau de imaginatie, jocuri de gasire a unui cuvant potrivit in propozitii, jorcurile clasice dintre copii precum “V-ati ascuns” care le dezvolta imaginatia si inteligenta (desi este un joc simplu), jocuri de carti, sporturile (dans, baschet, inot etc.) – acestea le dezvolta foarte bine motricitatea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri