Dislexia este o afectiune mai mult sau mai putin tratabila ce se caracterizeaza prin incapacitatea copilului de a scrie, vorbi sau de a citi corect.

In primii ani de viata si chiar primii ani de scoala dislexia poate fi inca mascata, depinde insa de nivelul de pregatire al copiilor din gradinite si scoli. Spre exemplu daca acestia sunt invatati inca din gradinita sa scrie, dislexia poate fi rapid identificata, iar in majoritatea cazurilor este tratabila.

Care sunt cauzele dislexiei?

Cauzele dislexiei pot fi ereditare, traumatice sau dobandite, ceea ce determina si tipurile de dislexie. Asadar se descriu trei tipuri principale de dislexie:

- Dislexia primara. Aceasta este cauzata de o disfunctie a unei zone specifice de scoarta cerebrala din emisfera stanga, astfel incat persista toata viata. Persoanele care manifesta acest tip de dislexie au de obicei probleme destul de serioase de vorbire/scriere/citit, astfel incat de obicei nu depasesc nivelul clasei a patra. Acest tip de dislexie se transmite ereditar.

- Dislexia secundara este una dobandita din timpul dezvoltarii intrauterine, neavand cauza genetica. Se pare ca fluctuatiile hormonale ale mamei din timpul sarcinii ar putea influenta dezvoltarea cerebrala a copilului in dezvoltarea fetala. Acest tip de dislexie se trateaza si daca este depistata din timp si atitudinea fata de copil este una adecvata la varsta adulta poate trece peste aceste manifestari.

- Dislexia traumatica este cauzata de diverse traume care au loc la nivelul capului, avand ca efecte afectarea unor arii cerebrale din emisfera stanga responsabile de citit/vorbire/scris. Astfel persoana in cauza cu greu reuseste sa mai adapteze ceilalti stimuli (vizuali, auditivi etc.) la procesarea lor lingvistica pentru redarea unul mesaj lingvistic. Tratamentul acestui tip de dislexie depinde de la un om la altul si de ariile cerebrale implicate in taruma, precum si de gravitatea efectelor traume.

Cum identifici dispexia la copii?

Este indicat ca inca din gradinita sa se respecte protocolul de invatare a copilului, existand iplementat un sablon de invatare a scrierii. Copiii invata sa scrie cu majuscule, sa faca o serie de exercitii pregatitoare scrisului pe care il vor invata in clasa intai. Astfel formele de dislexie pot fi mai usor identificate inca de la varsta mica. La scoala, copilul se distanteaza usor de capacitatile celorlalti copii, astfel incat dislexia ii afecteaza destul de serios rezultatele scolare. In felul acesta el incepe sa se simta inconfortabil la scoala, sa nu ii mai placa sa mearga la cursuri, sa nu isi faca temele fiindca ii este intr-adevar greu, devine depresiv si cu o stima de sine scazuta, cautand apreciere sau evolutie in alte activitati. Daca micutul vostru se comporta astfel, evaluati-i functiile de scriere, citire si vorbire. In scris dislecticii inverseaza literele; daca dislexia afecteaza vorbirea, ei nu pot pronunta grupurile de sunete sau anumite sunete sau nu le aseaza intr-o ordine coerenta in timpul vorbirii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri