Ce este herpesul?
Herpesul este un virus care prezinta mai multe tipuri, dintre care cel mai frecvent fiind herpes Simplex Viridae 1, cel care erupe la nivelul gurii si nasului, mai rar sub ochi, la nivelul sprancenelor, obrajilor sau chiar langa lobul urechii. Urmatorul ca frecventa insa este herpesul genital.
BENEFICIILE UNEI PILOTE DE CALITATE PENTRU SANATATE

Aici, in nucleul celular, virusul poate ramane latent zeci de ani, urmand sa erupa (sau nu) in cazul scaderilor de imunitate: raceli, boli grave precum cancerul, expunerea excesiva la soare, unele boli cronice, stari febrile etc. El reia de la nivelul nucleului in care a ramas latent traseul initial de la infectare, urmand sa se manifeste la nivelul celulelor pielii exact din zona de unde a pornit la prima infectare. Local primele simptome sunt de intepatura, arsura, mancarime, apoi zona respectiva se umfla usor, devine apoi rosiatica si mai apoi apar veziculele herpetice cu imagine caracteristica, pline de lichid clar galbui, care la cateva zile se sparg, devin dureroase, ustura, apoi se acopera cu o coaja groasa, care cade din nou dupa un timp, iar se reface coaja dar pe o zona mai mica si tot asa pana locul se vindeca fara a lasa cicatrici. Cat timp par veziculele, persoana respectiva este deosebit de infectanta.
Șase pași către dieta unui adult sănătos

Cum se trateaza Herpesul?
Aciclovirul, medicamentul premiat Nobel, cu capacitatea de a patrunde in nucleul celulei si a anihila virusul, are din pacate actiune mai mult locala, adica la nivelul pielii unde erupe virusul, insa nu poate actiona la nivelul celulelor in care virusul s-a stocat si unde ramane in stare latenta. Asadar acest medicament (sub forma de crema, unguent sau chiar pastile) actioneaza doar atunci cand virusul este activ, la nivelul eruptiei cutanate.
Ce riscuri prezinta acest virus?
Acest virus nu prezinta riscuri in cazul omului sanatos, regula valabila si la copii. Devine insa foarte riscant in cazul caderilor de imunitate, in bolile imunosupresive, ca HIV, leucemie si alte boli care provoaca o scadere dramatica a sistemului imunitar.
Grupuri de suport și pentru aparținătorii pacienților cu cancer
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe care le putem învăța din pandemie
Povestea ta, de ziua noastră
Pot fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu COVID?