IN ACEST ARTICOL:
In perioada Sarbatorilor intoxicatiile alimentare sunt mai frecvente, abuzurile alimentare precum si traditiile predisupun la aceste tipuri de infectii.

Ce este o intoxicatie alimentara?

Intoxicatia alimentara sau toxiinfectia alimentara reprezinta o afectiune datorata infectarii organismului cu alimente si/sau bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri, ducand la manifestari caracteristice.

Care sunt cauzele toxiinfectiei alimentare?

Cauza o reprezinta alimentele contaminate, iar contaminarea acestora se poate produce astfel:

  • contaminarea in timpul prepararii, cand preparatorul poate ave o infectie la un deget de exemplu;
  • alimentele crescute cu ingrasaminte naturale care pot fi contaminate (fructele, legumele);
  • contaminarea prin manevrare de catre o persoana, de aceea se recomanda sa spalati bine alimentele inainte sa le consumati;
  • prin infectarea animalului, carnea acestuia putand fi infectata, de aceea, pentru a evita orice infectie, se recomanda ca alimentele, mai ales carnea, sa fie bine preparate termic; se recomanda fierberea laptelui;
  • infectare prin mediul inconjurator, praf etc.

Care sunt simptomele toxiinfectiilor alimentare?

Copilul intoxicat prezinta urmatoarele simptome:
- stare generala de rau;
- apatie;
- inapetenta (lipsa poftei de mancare);
- greata si voma;
- dureri abdominale, bolborisme si diaree, uneori chiar diaree sanguinolenta, in functie de microrganismul cu care s-a infectat;
- febra;
- frisoane;
- unele toxiinfectii, cum sunt cele cu Clostridium botulinum, prezinta o simptomatologie aparte, manifestata prin paralizie nervoasa si musculara, vedere dubla (diplopie) etc;
- toxoplasmoza prezinta o simptomatologie slaba intial, chiar insesizabila, dar infectarea poate fi decelata mai tarziu prin lezarea functiilor unor muschi, sau prin avorturi spontane, toxoplasmoza fiind factor de risc pentru avortul spontan. Uneori poate avea simptomatologia unei banale raceli, care trece de la sine, copilul mai putand prezenta ganglioni inflamati. Sunt si alte infectii alimentare, spre exemplu cele parazitare, care nu dau simptomatologa clasica a unei toxiinfectii alimentare.

Cum poate fi diagnosticata toxiinfectia alimentara?

In primul rand diagnosticul este ghidat de anamneza, astfel incat medicul sta de vorba cu copilul si cu parintii sau ingrijitorul pentru a culege informatii despre evolutia bolii, debut, simptome, durata, alimentatie etc. Apoi se fac analize specifice in functie de toxiinfectia banuita: analize de sange, coprologice, biopsii musculare etc.

Cum se trateaza toxiinfectiile alimentare?

Majoritatea toxiinfectiilor alimentare trec prin tratament simplu, antidiareic, antivomitiv, antitermic (pentru febra) si eventual antiinflamatoare. Hidratarea insa trebuie sa fie intensa, peste 2 litri de lichide pe zi, dar nu sucuri si nici lapte, ci apa plata, ceaiuri indulcite cu miere ( copilul bea cate o gura de lichid des, din cinci in cinci minute, insa nu o cana odata, fiindca poate voma).

In cazul restului de infectii alimentare cu simptomatologie specifica, acestea se trateaza corespunzator infectiei.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri