Balanta metabolica in cazul copiilor inclina spre anabolism, adica asmilare si constructie de tesuturi, precum si modificari continue pana la maturizare. Astfel, copiii au nevoie de nutrienti din toate categoriile principale alimentare: proteine, glucide, lipide, precum si de multe lichide, minerale si vitamine. Astfel, alimentatia copilului este adesea mai calorica decat cea a adultului.
Alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului
Carnea
Sunt recomandate una-doua mese cu carne pe zi pentru copii. Carnea trebuie preparata la cuptor, fiarta in supe sau ciorbe sau pe gratar. Carnea se va prepara la foc mic pentru a-si pastra proprietatile nutritive. Se recomanda carne de pui, peste, vita sau curcan. Aceste carnuri prezinta o cantitate echilibrata de grasimi, mai ales pestele, acestea nefiind toxice pentru organism.
Lactatele
Lactatele sunt bogate in calciu, dar si in unele proteine importante pentru digestie si pentru sanatatea copilului. Ii puteti oferi celui mic cereale cu lapte dimineata, un shake din lapte cald cu o banana si un galbenus de ou tot dimineata (galbenus de ou crud) etc. Branzeturile pot fi puse in sandewich-ul pe care i-l dati copilului la scoala sau la gradinita, alaturi de legume. Atentie, nu se recomanda untul, margarina sau mezeluri in sandwich-ul copilului si nici in alimentatie la modul general. Lactatele au de asemenea un continut echilibrat de grasimi bune pentru copil.
Cerealele
Cerealele contin cele mai bune glucide – cele cu absorbtie lenta. Glucidele sunt importante in dezvoltarea creierului, dar si a muschilor, iar cele cu absorbtie lenta protejeaza pancreasul, acesta secretand lent insulina conform absorbtiei de glucide.
Legumele si fructele
Legumele sunt bogate in minerale, dar si vitamine si fibre, fructele au si ele asemenea substante, fiind insa mai bogate in vitamine, fibre si antioxidanti. Fructele (cateva fructe pe zi pentru copil) si cerealele din meniul copilului ar trebui sa acopere necesarul de glucide, astfel incat copilul sa nu mai simta o pofta imperioasa de dulciuri.
Acordati o atentie deosebita regimului hidric al copilului, astfel cei doi litri de lichide pe zi nu trebuie neglijate, cel mic avand nevoie chiar de o cantitate mai mare de lichide daca are o viata activa. Se recomanda sa evitati sucurile din comert si orice bautura acidulata, iar alcoolul trebuie evitat pana la varsta de 12 ani, cei mici nu au voie nici macar un pahar, le afecteaza dezvoltarea. Ei pot consuma sucuri de fructe facute in casa, ceaiuri indulcite cu miere si acrite cu lamaie, lapte cald cu banana, apa plata, lapte batut, iaurturi etc.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară