Copiii dezvolta ticuri nu in mod intentionat, ci pur si simplu acesta este modul de a se manifesta cand sunt plictisiti, nervosi, anxiosi, nerabdatori etc.

Unele dintre aceste ticuri pot fi daunatoare pentru sanatatea micutilor, altele sunt dezgustatoare si le pot afecta integrarea in societate mai tarziu. In tot cazul, pentru fiecare exista un leac, dar parintele trebuie sa se inzestreze cu rabdare.

Suptul degetului

Acesta este primul tic care se dezvolta la copilas si el continua practic instinctul suptului atunci cand este bebelus. Micutul tinde sa duca degetelul in gurita cand este stresat, cand incearca sa se relaxeze, de exemplu cand incearca sa adoarma etc. Din pacate insa acest tic este daunator pentru sanatatea orala a micutului, afectand dezvoltarea dentitiei definitive.

De aceea este foarte improtant ca cel mic sa nu dezvolte deloc acest obicei, iar daca l-a dezvoltat deja, sa incercati cat mai repede sa il dezobisnuiti. Se recomanda sa gasiti repede o activitate pe care copilul sa o desfasoare cu ajutorul manutelor, astfel incat sa nu mai duca degetul in gurita, de asemenea ianinte de culcare cititi-i povesti sau stati alaturi de el pana adoarme, asigurandu-va in felul acesta ca nu mai duce degetul in gura. Acest tic este si periculos pentru sanatatea micutului, fiindca se poate imbolnavi usor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

Degetul in nas

Acesta este poate cel mai comun tic al copiilor, iar micutii il dezvolta nu neaparat din cauza stresului sau plictiselii, ci pur si simplu pentru ca simt ca au ceva in nascut si le incurca respiratia. Invatati copilul sa sufle nasul atunci cand simte ca nu poate respira bine, sa poarte mereu batista sau servetelele cu el si daca nu il ajuta, atunci sa se duca la baie pentru a-si curata nasul.

Picioarele nelinistite

Acest tic odata capatat poate sa existe chiar si la maturitate. Este destul de greu sa dezvatati copilul de obiceiul de a da din picioare, fiindca muschii invata rapid acest tic si apoi copilul da din picioare in mod involuntar, chiar si in somn.

Copilul trebuie atentionat de fiecare data cand da din picioare, trebuie lasat sa faca sport si de asemenea trebuie sa i se explice cat de inestetic si enervant este acest obicei pentru cei din jur. De asemenea ii tradeaza nelinistea sau plictiseala chiar si atunci cand el nu vrea sa “se dea de gol” ca atare este bine sa constientizeze si sa renunte la acest tic. Mai degraba zice o poezie in gand daca se plictiseste decat sa dea din picioare.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri