6. Copiii invata prin imitatie. TU esti modelul lor. Ei fac ceea ce faci si tu, tind sa manance ceea ce mananci si tu. Asadar, sa poti educa alimentar copilul trebuie sa iti revizuiesti intai propriul stil alimentar. Adopta unul sanatos si intreaga familie te va urma.
7. Nu recompensa niciodata prin dulciuri! In felul acesta micutul va pune pret mai mare pe o bucata de prajitura decat pe un mar de exemplu. In felul acesta il indrepti sa isi doreasca tot mai multe prajituri caci asta ar echivala cu un comportament exemplar, prajiturile semnificand rasplata. Incercati sa ramaneti neutri in raport cu mancarea, pedepsele si recompensele trebuie sa aiba rol educativ.
8. Preferintele alimentare. Preferintele alimentare ale unui om incep inca de cand este bebelus si i se diversifica alimentatia. De aceea este datoria parintelui sa ii formeze copilului preferinte sanatoase pe care le va urma instinctiv toata viata. Invatati copilul de mic sa manance sanatos. Informati-va cu privire la un stil alimentar sanatos, cititi tratate de nutritie adresate publicului (si nu specialistilor) si gasiti variantele potrivite. Atentie: regimul vegetarian nu este deloc indicat copiilor!
9. Nu asociati mancare cu emotiile. Asocierea mancarii cu emotiile dezvola tendinta copilului de a manca atunci cand e stresat, nervos, anxios, depresiv, descurajat sau, la polul opus, bucuros, in semn de recomplensa. Trebuie sa mancam pentru a ne asigura sanatatea si dezvoltarea, insa mancare nu rezolva probleme si nici nu trebuie sa constituie o bucurie.
10. Nu asociati mancarea cu dragostea si afectiunea. Unora le place sa manance! V-ati intrebat de ce? Incercati sa nu laudati copilul daca a mancat tot sau sa il felicitati, astfel incat sa se simta “mai bun”, “mai iubit” daca mananca. Este firesc sa manance, asdara nu trebuie felicitat.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară