Copiii nu sunt neaparat mofturosi la mancare, ci organismul lor are inca pastrat reflexul sanatatii, astfel ei tind sa aleaga (cu exceptia dulciurilor) acele alimente sanatoase pentru ei. Totodata sunt usor influentabili asadar daca vad la colegii de gradinita/scoala sau la prietenii de joaca anumite alimente, dulciuri etc. le vor dori si ei. Astfel parintii sunt pisati de copii sa le cumpere ceea ce ei isi doresc, insa parintele evalueaza daca este sau nu potrivit pentru copil. Iata regulile parintelui...

1. Stabilest care este meniul sanatos pentru copilul tau in functie de varsta la care se afla. Acest lucru il poti face cu ajutorul medicului pediatru sau al nutritionistului. Acest meniu este reevaluat la fiecare jumatate de an in funtie de analizele copilului (se verifica anemia sau alte carente ori surplusuri alimentare: vitamine, minerale, calciu, colesterol etc.). Daca nu apar modificari in rezultatele analizelor copilului, atunci acest meniu se urmeaza in continuare, cu cresterea usoara a portiilor odata cu cresterea copilului.

2. Copilul va cere tot felul de dulciuri. Este important sa le eviti pe cale care contin cafeina (ciocolata, cacao, ceai verde, cafea etc.) si pe cele cu multi coloranti. Indicat este sa gatiti in casa dulciurile: tarte cu fructe, clatite, prajituri etc. Copilul nu trebuie sa consume zilnic dulciuri, acestea se inlocuiesc cu fructe. Stiati ca in zilele noastre copiii consuma de aproximativ 50 de ori mai multe dulciuri decat acum 20 de ani? Oferiti-i copilului alternativele sanatoase, insa intr-o maniera in care sa se simta privilegiat, si nu privat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A patra conferință Autentic va avea loc pe 30 mai 2023

3. Frigiderul si dulapul. Parintii decid ce alimente sa cumpere si cand sa le serveasca. Inca copiii sunt curiosi si cauta in frigider si debara. De aceea este indicat sa cumparati doar alimente sanatoase pe care sa le depoziatati acasa in frigider, astfel incat copilul sa nu aiba de unde face alegeri nesanatoase.

4. Cumparaturile se fac fara copii. Imaginati-va cum se simte un copil intr-un raion de ducliuri. Va suferi daca nu ii cumparati macar cateva pungi de dulciuri pe care le va manca imediat de pofta. Apoi va mai cere. Este indicat sa luati copiii cu voi atunci cand cumparati doar legume, fructe sau alte alimente cu exceptia dulciurilor, spre exemplu cand faceti piata.

5. Nu forta copilul sa manance! Chiar daca i-ai preparat alimente sanatoase si el nu vrea, nu-l obliga sa manance tot, din ce nu ii place poate doar sa ia doua-trei lngurite si atat. De asemenea nu obligati copiii sa manance tot din farfurie. In felul acesta impiedicati copilul sa mai asculte semnalele stomacului sau. Daca mananca putin, atunci ii puteti da mai multe mese. Nu uitati ca sanatos este sa existe trei mese principale pe zi si doua gustari intre acestea, asadar pot fi 5 mese in care copilul reuseste sa isi acoepre necesarul zilnic de nutrienti.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri