Cand apare febra la copil?
Febra apare in situatii diverse de boala, de obicei in faza incipienta a instalarii unei boli, dar poate sa apara si in faze tardive in cazul unor boli grave:
- Bolile copilariei debuteaza cu febra;
- Racelile si alte infectii respiratorii;
- Boli autoimune;
- Infectii usoare in sfera gastroenterologica: infectii la burtica, parazitoze, colite, toxiinfectii alimentare (acestea din urma sunt grave si constituie urgente medicale);
- Boli foarte grave, cum este leucemia infantila etc.
Ce trebuie sa stie parintele despre febra
Febra este un mecanism de aparare pe care il are organismul in fata unor agresiuni luptand impotriva bolilor. Totusi febra trebuie sa ridice semnal de alarma in urmatoarele situatii:
- Cand depaseste 38,5 grade Celsius;
- Cand dureaza mai mult de trei zile, indiferent daca depaseste sau nu temperatura de 38.5 grade Celsius.
- Cand este insotita de manifestari care perturba serios starea generala a copilui: greata, ameteala puternica, lesin, voma, diaree, durere in corp.
- Daca micutul are deja o boala cronica, in acest caz chiar si o febra mica ii poate agrava boala de fond.
Cum trebuie sa reactioneze parintele cand copilul are febra
In afara acestor semne care fac ca febra sa devina o urgenta parintele trebuie sa fie atent cu administrarea medicamentelor la copil, pentru ca ii poate agrava starea de sanatate. Este indicat ca medicamentele sa ii fie administrate copilului daca starea lui de sanatate nu se include in situatiile mai sus explicate.
Intotdeauna cand febra apare trebuie consultat medicul. Daca nu este o situatie de urgenta, parintele poate astepta cateva ore pana starea copilului se amelioreaza putin sau poate merge a doua zi daca starea febrila a copilului apare seara si situatia lui de sanatate nu impune o urgenta medicala.
De asemenea parintele trebuie sa fie foarte atent la hidratarea copilui. Febra consuma foarte multa apa din corp, astfel ca micutul trebuie hidratat de doua-trei ori mai mult decat la normal. Folositi ceaiuri calde indulcite cu miere astfel incat copilului sa ii placa la gust si sa le bea. Ii puteti da si lapte cald sau suc proaspat de fructe, lichide pe care cel mic le bea cu placere. In privinta alimentatiei, trebuie sa manance fructe, legume, fainoase, branzeturi si supe.
Odihna copilului cu febra
Copilul cu febra simte nevoia sa se odihneasca mult mai mult decat de obicei, “trage la pat” cum s-ar spune. El are nevoie sa doarma. Nu treziti copilul din somn pentru a-i administra antipiretice, daca doarme inseamna ca organismul lui se simte confortabil asa. Totusi nu trebuie sa il lasati sa doarma mai mult de 4 ore pentru ca are nevoie de alimentatie si de lichide.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară