25 Noiembrie 2011 publicat în Copil 31 share-uri

Copiii iubesc de obicei animalele si probabil unii dintre dumneavoastra aveti deja un animal de companie. Ei bine aceste animalute, in special cainii, dar si oile si animalele salbatice, deci nu doar cele de companie, pot fi purtatoare de un parazit care se transmite si la om: echinococcus.

La om insa nu isi poate finaliza ciclul parazitar si formeaza un chist care creste progresiv (in cazul Echinococcus granulosus) formand "chisturile pui" -vezicule proligere - in interiorul chistului hidatic mare sau poate forma "chisturile pui" la exteriorul chistului hidatic "mama" formand in organul unde s-a oprit multe chisturi mici sub forma de burete sau "miez de paine" (Echinococcus multilocularis) fiind imposibil de scos toate acele chisturi mici, de aceea cura chirurgicala nu impune scoaterea chistului mare (ca in cazul Echinococcus granulosus) ci rezectia organului in toata masa care contine acele chisturi.

Cum se manifesta Echinococcus (hidatidoza) la om?

Echinococcus, asa cum spuneam mai sus, ajunge in organismul uman prin contaminare, strabate peretele intestinului subtire si se opreste intr-un organ hranitor. Cum primul organ intalnit de sangele care pleaca de la inestin este ficatul, cel mai frecvent chistul hidatic la adult se formeaza in ficat. Daca depaseste aceasta statie, echinoccocus se poate dezvolta in plaman, rinichi sau orice alt organ, chiar si in glanda tiroida, desi mai rar.

La copii cel mai frecvent este chistul cerebral

Din pacate insa la copii cea mai frecventa forma de chist hidatic este cea cerebrala, Echinococcus se opreste in creier si se dezvolta lent, creste lent, de cele mai multe ori ajungand sa fie depistat cand are dimensiuni mari, de peste trei centimetri si cand tratamentul este adesea chirurgical.

Din pacate la scoaterea acestui chist hidatic se pot "imprastia puiutii" (vezicule proligere), apar astfel recidive pentru echinococoza, adica alte chisturi care se dezvolta la un timp dupa operatie si vorbesc la plural pentru sansa sa se dezvolte mai multe chisturi hidatice si nu doar un chist hidatic este mare. De obicei si intr-un fel din fericire frecventa infectiei parazitare este mai mare pentru Echinoccoccus granulosus care se scoate mai usor fara sa fie nevoie sa se scoata chirurgical si masa cerebrala.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri