20 Martie 2019 publicat în Kidz 101 share-uri

Copiii olandezilor se află în topul celor mai fericiți copii ai lumii. Care este secretul părinților olandezi?

Dacă mergi pentru prima dată în Olanda, unul dintre lucrurile pe care le vei remarca cu siguranță este atitudinea relaxată a părinților olandezi. Fiecare cultură are particularitățile sale în privința creșterii copiilor, iar părinții olandezi se remarcă prin atitudinea calmă și asertivă prin care își cresc copiii. Ei își doresc să formeze caractere tinere independente și să insufle o dragoste pentru viață.

  • Esti in cautare de jucarii si jocuri educative? Vino la Garbo Smart Parenting! Pe 13 aprilie 2019, la Baby Spa în cadrul Aviației Wellness Center va avea loc evenimentul Garbo Smart Parenting – educație prin joc si joacă. Mai multe detalii aici.

Nu este întâmplător faptul că există numeroase cărți și articole care fac referire la cultura de parenting a olandezilor. Iată 8 lecții pe care le putem și noi învăța de la părinții olandezi.

1. Parenting în stil olandez: Lasă copiii să se joace în ploaie

Copiii olandezilor se joacă și merg pe bicicletă prin ploaie (echipați corespunzător) iar aceste activități le formează o stare interioară de independență și bucurie.

Sunt activități care dau o lecție puternică despre cum trebuie să ne pregătim pentru adversități. Ploaia nu ar trebui să fie considerată un impediment, așa cum nici alte mici adversități ale vieții nu ar trebui să pună piedici în calea activităților noastre.

Copiii olandezilor se joacă mult în ploaie, profită de orice sursă de apă ca să se distreze, merg pe bicicletă și se bucură de fiecare moment.  O prietenă îmi povestea un moment care a marcat-o în timp ce se afla la Amsterdam: copii care se jucau nestingheriți sub jeturile de apă ale unei fântâni publice într-o zi însorită, dar nu foarte călduroasă, sub ochii calmi ai părinților aflați în același parc.

Foto: Kuttelvaserova Stuchelova /Shutterstock

2. Parenting în stil olandez: Fii confortabilă în pielea ta

Mamele olandeze exprimă o încredere de sine uluitoare. Ele nu își măsoară valoarea în funcție de realizările de la serviciu sau felul cum arată. Ele muncesc mai puțin și își fac timp ca să aibă grijă și de ele însele. Pentru ele este mai important să construiască comunități puternice.

Lecția acceptării de sine, copiii o învață nu prin  sfaturi, ci preluând atitudinea adulților din jurul lor. În felul acesta, mamele olandeze își cresc copii la rândul lor încrezători și confortabili cu cine sunt.

3. Parenting în stil olandez: Creează reguli împreună cu copiii tăi

Dacă sunt crescuți cu o doză foarte mare de independență și asertivitate, nu înseamnă însă că pustii olandezi nu respectă niște limite. Părinții olandezi creează reguli de comun acord cu cei mici și îi învață astfel să fie responsabili. De asemenea, copiii învață că și ei au o voce în interiorul familiei, ceea ce duce la mai puține conflicte de putere și încercări de disciplinare.

4. Parenting în stil olandez: Trăiește simplu

La olandezi, mersul în natură cu cortul este un stil de viață. Ei aduc multă simplitate în viața lor. Nu trăiesc pretențios, dar știu să se bucure de viață.

Petrecerile zilelor de naștere sunt de asemenea simple, adesea creând doar oportunitatea de a-i aduce pe copii laolaltă pentru joacă. Ei pun preț pe fericirea momentelor împreună, mai mult decât pe orice fel de achiziție. La olandezi, obiectele vestimentare și jucăriile second-hand sunt un lucru absolut obișnuit.

Foto: oliveromg /Shutterstock

5. Parenting în stil olandez: Copiii nu sunt extensia ta

Părinții olandezi cred că cei mici sunt persoane individuale, cu propriile caractere și preferințe, în nici un caz o extensie a lui mami și tati. Iar copiii olandezi nu sunt încărcați de responsabilitatea de a împlini visurile nerealizate ale părinților. Carl Jung spunea: Nimic nu are o mai mare influență psihologică asupra mediului în care cresc copiii, decât viețile netrăite ale părintelui.

Ar trebui să ne vedem copiii în felul cum sunt ei, nu cum am vrea noi ca ei să fie sau să devină.

6. Parenting în stil olandez:  Fii tu un exemplu de comportament pentru copiii tăi

Prin conduita ta și prin sistemul de valori pe care îl aplici în viața ta, îți influențezi copiii și le dai lecții importante despre cum să trăiască. Părinții olandezi știu că dacă vor să crească copii fericiți și împliniți, trebuie să pună în practică tot ceea ce promovează ei înșiși ca sistem de valori.

Foto: Pressmaster /Shutterstock

7. Parenting în stil olandez: Mesele în familie sunt sacre

Olandezii pun un preț foarte mare pe mesele în familie. Pentru ei, acestea sunt un moment de conexiune și bucurie în familie. Nu pun o presiune foarte mare pe copii să mănânce anumite alimente și nici ei înșiși nu sunt înnebuniți de ideea de alimentație sănătoasă. Promovează însă o sănătate emoțională prin modul cum se conectează și creează oportunități d ebucurie alături de cei dragi.

Pentru ei, cina este sacră și este consacrată familiei. Este un ritual care creează un timp special dedicat familiei.

8. Parenting în stil olandez: Începe conversația despre educația sexuală devreme

Părinții olandezi au viziuni foarte progresiste și sănătoase cu privire la educația sexuală. Nu e de mirare că datele statistice cu privire la sarcinile în rândul adolescentelor sunt atât de scăzute, evidențiind o societate foarte educată pe această temă. Copiii olandezilor au înceredere să discute cu părinții lor aceste teme, iar aceștia nu se sfiesc să le vorbească deschis despre sex. Ei creează un mediu al încrederii reciproce astfel.

Este esențial ca indiferent de vârstă, copiii să învețe despre corpul lor, despre consens și despre cum să se protejeze. Pe tema educației sexuale, părinții olandezi fac o treabă extraordinară și este o lecție pe care o inspiră tuturor.

Foto homepage: Studio Romantic /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri