Smart Parenting se adresează părinților cu copii de vârste între 3 și 7 ani. În această perioadă, micuții trebuie sa dobândească abilități noi de natură emoțională, cognitivă, fizică și socială care să îi pregătească pentru interacțiunea în grupuri mari, diverse și care să paveze drumul educației formale.
Până la etapa formală, bazele educației se pun, în fapt, acasă, iar joaca este instrumentul cel mai potrivit pentru a transforma învățatul în distracție.
Alături de noi la eveniment s-a aflat psihologul Marius Zamfir, psiholog, formator și fondator al cursurilor Bright Kids, care le-a povestit celor prezenți nu doar despre importanța jocului în dezvoltarea micuților noștri, ci și despre efectele nebănuit de nocive ale tehnologiei introduse în mod nepotrivit în viețile copiilor.
Jocurile îi pregătesc pe copii pentru intrarea în colectivitate prin exersarea memoriei, atenției și creativității. Ca să își dezvolte gândirea logică, emoția, dar și capacitatea de ascultare, copiilor li se pot oferi jocuri bazate pe imagini, sunete sau cuvinte, precum sunt puzzle-urile. De evitat sunt jocurile statice, repetitive, care nu fac decât să îi alieneze pe cei mici și să îi transforme în copii retrași, introvertiți și temători, spune psihologul.
În zilele noastre, tehnologia poate fi foarte nocivă în calea dezvoltării copiilor, putând produce autism virtual. Vizionarea excesivă a ecranelor digitale (telefon, tabletă, televizor) poate conduce la declanșarea acestui fenomen, care impactează semnificativ cu funcționalitatea celor mici. Academia Americană de Pediatrie a reliefat 49 studii efectuate, în baza cărora au stabilit că intre 0 si 1, 5 ani copiii nu ar trebui expusi deloc mediilor virtuale. Intre 1, 5 si 2 ani, copiii pot viziona ecrane maximum 30 minute si doar sub supravegherea unui adult. Intre 2-6 ani, copiii pot urmari medii digitale circa 1 ora pe zi, sub controlul adulților. Intre 6-12 ani, cei mici pot interacționa cu ecranele maximum 2 ore/zi. Insa, din păcate, timpul alocat astazi ecranelor digitale de catre cei mici este mult mai mare, completeaza Marius Zamfir.
În cadrul primului panel, a fost invitată și Mihaela Coșescu, autoare de cărți și cântece pentru copii care le-a oferit părinților insight-uri valoroase despre puterea lecturii, despre conexiunea profundă care apare între părinți și copii atunci când se ascund împreună în universul cărților și mai ales, despre ușile pe care le deschide, metaforic, lectura. Poți afla de aici mai multe detalii despre cărțile pe care Mihaela le scrie cu sufletul.
Cel de-al doilea panel al evenimentul a avut ca temă stilul de viață sănătos, implementat prin metode ludice. În prima parte, ne-am concentrat atenția asupra alimentației corecte a copilului de vârstă preșcolară și le-am avut alături de noi pe Iulia Manole și Daniela Dinică, nutriționiști care îi învață pe cei mari și ce cei mici să mănânce corect prin proiectul derulat de ele în școli, Ora de Nutriție.
Asa cum învățăm să scriem, să vorbim și să calculăm corect, așa este necesar să ne și hranim corect. Am folosit termenul de a ne hrăni, în loc de a mânca pentru a evidenția ideea că nu orice mâncăm aduce un beneficiu corpului, spun ele.
De asemenea, de la cele două specialiste, părinții au aflat care sunt cauzele mofturilor pe care le fac copii atunci când vine vorba de mâncare și mai ales, prin ce metode pot fi combătute acestea.
Panelul a fost încheiat de Anca Grecu, primul doctor în educație acvatică din România, care a completat imaginea de ansamblu asupra unui stil de viață sănătos, explicând importanța sportului introdus în viețile copiilor de la vârste fragede și, mai ales, de ce este înotul o opțiune cu o gamă de beneficii mai amplă decât orice altă formă de activitate fizică.
Mediul acvatic situat în cele trei dimensiuni ale spaţiului oferă copiilor sentimente noi, care-l conduc să exploreze situaţiile cele mai variate. În fiecare stadiu de dezvoltare copilul mic manifestă caracteristici motrice, cognitive şi personale, care le determină abilitatea de a se angaja în programe de educaţie acvatică şi de a învăţa prin intermediul acestora. Mediul acvatic oferă condiţii pentru evoluţia şi educaţia precoce psihomotorie, chiar de la naştere (prin reducerea forţelor gravitaţionale), spune Anca.
Părinții au fost așteptați la eveniment de către partenerii noștri, Avene Sun și Klorane Bebe care au pregătit câteva suprize inedite pentru toți cei prezenți. De asemenea, inițiativei noastre s-au alăturat spuma modelatoare Floof, care le va permite celor mici să dea frâu liber imaginației, și simpaticele jucării Rainbocorns, cât și cei de la Julius Meinl care ne-au revigorat în pauzele de networking și cei de la Profructta care ne-au îndulcit cu sucuri naturale, din fructe și legume vrednice și vânjoase, culese manual.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară