Iar solutiile au venit si ele. Din carti si cautari pe internet am aflat de existenta unor scoli bizare, numite freeschools, in care nu exista note, teme, programe sau ore obligatorii. In care copiii au un cuvant la fel de greu ca al adultilor in deciziile care afecteaza viata celor implicati. Si in care copiii aleg ce, cand si cum invata si nimeni nu incearca sa-i pacaleasca sau sa-i impinga de la spate.
De aceea, alegand homeschooling sau unschooling, alegi de fapt un mod de viata si de crestere a copiilor. Unul rar intalnit la noi, din pacate. Putini parinti romani stiu de existenta acestor doua alternative la scolarizarea conventionala.
Cei care stiu si practica se tin departe de atentia publica si nu-si povestesc experientele, mai nou din teama, caci noua lege a educatiei nu permite scoaterea copiilor in afara sistemului. De la 6 ani, ei trebuie inscrisi la o scoala. Singura optiune ramasa e scoala, dar cum la noi singurele alternative reale sunt putinele scoli Waldorf si Montessori, ce alegere e asta?
Unde poți bea apă de la robinet în România? Harta cu locuri care oferă apă potabilă gratuit
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă