19 Martie 2012 publicat în Mami 14 share-uri

Copiii ne dau adevarate lectii de viata! - Interviu cu Dr. Carmen Oprisiu - Medic Primar Pediatru.

Pediatria este cea mai frumoasa meserie din lume. Multi cred ca e dificila, pentru ca un copil nu stie sa spuna ce il doare. Cea mai mare provocare este sa reusesti sa stabilesti o relatie cu el. Un pediatru trebuie sa fie un bun profesionist si, in acelasi timp, un psiholog competent. Trebuie sa stie sa castige increderea pacientului, dar si a parintelui. Acesta este primul pas spre vindecare.

Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se prezinta copiii la cabinetul dumenavoastra?

In general, sunt adusi pentru consult copii cu febra, dureri abdominale si/sau diaree, varsaturi, dureri in gat, constipatie, dar si copii sanatosi pentru o evaluare periodica a starii de sanatate. Din fericire, majoritatea parintilor sunt foarte atenti cu simptomele manifestate de copii, uneori poate chiar exagereaza, rareori ignora semnele de boala. Eu una prefer insa sa exagereze, sa fie ultra-prudenti si sa vina la cabinet chiar daca e o alarma falsa decat sa ignore semnele sau sa apeleze la automedicatie. Principalele semnale remarcate de parinti ar fi modificarea dispozitiei: somnolenta copilului, oboseala, agitatie, scaderea apetitului, plansul, tipatul, paloarea, cianoza, eruptiile cutanate.

Cum ii determinati pe parinti sa inteleaga ca un sistem imunitar puternic se construieste numai prin contactul cu bacteriile si nu printr-o igiena exagerata?

Recunosc, acest lucru imi reuseste cel mai greu. Din nefericire, se vorbeste prea mult despre microbi in sens negativ, atat la televizor cat si pe internet, iar acest lucru ii determina pe oameni sa fie exagerati in ceea ce priveste curatenia. Eu nu le recomnad niciodata sa tina o igiena stricta pana la paroxism. Mediul in care traim este oricum plin de bacterii, care nu pot fi eliminate definitiv, iar un copil crescut intr-un mediu mult prea steril se va imbolnavi la tot pasul. Este suficient sa respecte regulile esentiale cum ar fi spalatul pe maini inainte de masa si dupa utilizarea corecta a toaletei.

Care sunt cele mai periculoase obiceiuri pe care le au parintii in raport cu copiii si care pot genera, in timp, afectiuni serioase?

As spune mai degraba ca exista cateva obiceiuri nesanatoase. Frica de „curent” este un obicei traditional romanesc. Sugarul este tinut in casa la 24-25 de grade C, imbracat gros, nu se aeriseste incaperea in prezenta lui, iar afara este scos imbracat foarte gros. Este evident ca atunci cand vine in contact cu aer rece se imbolnaveste imediat. Un alt obicei este administrarea medicamenteleor fara prescriptie medicala. Este bine de stiut ca exista medicamente care se dau copiilor numai sub forma de picaturi, iar doza se calculeaza dupa greutate. Cel mai periculos obicei ramane totusi pastrarea substantelor toxice si a medicamentelor la indemana copiilor. Intoxicatiile grave cu substante corozive, antigel, insecticide, paracetamol, miofilin, hidrazida etc. au creat drame in foarte multe familii.

Cum ar trebui sa-si pregateasca parintii copiii inainte de vizita la medic, din punct de vedere psihologic?

In primul rand parintii insisi ar trebui sa vina la medic cu incredere, fara teama si prejudecati, sa-si incurajeze copilul, sa nu faca glume pe seama temerii lor si sa nu-i ameninte niciodata cu injectii si analize daca nu sunt cuminti. E important ca prichindelul sa fie insotit de jucaria preferata, sau de obiectul care ii confera siguranta. De asemenea, trebuie sa le spuna adevarul inainte de a face o manevra neplacuta (analize, operatie, injective) pentru ca altfel cel mic isi va pierde increderea in parinti.

De cand lucrati ca medic pediatru in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria, ati intalnit vreun caz cu mare impact emotional?

Anul acesta, pe 3 ianuarie, se implineste un an de cand lucrez in cadrul Retelei Private de sanatate Regina Maria. Fiecare caz ma emotioneaza. Ma bucur cand un copil imi zambeste, cand se vindeca si parintii sunt multumiti.

Dar am primit si lectii de viata, de lupta si de curaj de la copiii pe care i-am tratat si de la parintii lor.
In urma cu 10 ani, a venit la mine o mama cu un baiat de 14 ani. Ii cunosteam intaplator si stiam ca, anual, mama il ducea la medic pentru consult general. Era perfect sanatos. In acea zi acuza dureri abdominale. In urma unui examen general am observant ceva in neregula si am recomandat un nou set de analize. Dupa cateva ore, aveam diagnosticul: leucemie. Nu voi uita niciodata reactia mamei, care dupa ce a plans un minut, si-a sters lacrimile si a spus hotarat baiatului: trebuie sa te internezi! Bineinteles ca la inceput copilul a fost reticent, dar nu a avut de ales.

A doua zi, cand i-am vizitat la spital, am fost surprinsa cand am vazut doi oameni care stiau totul despre boala si despre tratament, care s-au supus tuturor neplacerilor cauzate de terapie fara sa se planga vreodata si fara sa se intrebe de ce li se intampla tocmai lor?

Baiatul a fost in situatia de a-si pierde viata de doua ori. Bolnav fiind, a trecut examenul de treapta si a absolvit liceul. Acum s-a vindecat. Am admirat curajul, increderea si perseverenta acestei familii, care nu a renuntat nici atunci cand medicii nu le mai dadeau multe sanse.

Dr. Carmen Oprisiu - Medic Primar Pediatru REGINA MARIA Reteaua privata de sanatate.

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe articole despre copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri