23 Martie 2012 publicat în Mami 21 share-uri

Ce trebuie sa stie o mamica despre ingrijirea stomatologica din timpul sarcinii si a bebelusului dupa nastere? Doctorul Cosmin Ulman, medic stomatolog, raspunde la cele mai frecvente intrebari.

Ce trebuie sa stie o viitoare mamica despre ingrijirea stomatologica in timpul sarcinii si dupa aceasta?

Dr. Cosmin Ulman- medic stomatolog si director asociat in cadrul Clinicii Trident a raspuns celor mai frecvente intrebari:

1. Cum este afectata dantura femeii in timpul sarcinii?

In timpul sarcinii, cateodata, apare gingivita de sarcina. Acesta se manifesta printr-o sensibilitate si o sangerare crescuta a gingiilor. Aceasta problema este reversibila. Eventualele proble dentare ale mamei trebuie rezolvate inainte sarcina pt ca in acesta perioada sunt contraindicate antibioticele si anesteziile.

2. Ce ne puteti spune despre teoria conform careia in timpul sarcinii calciul din corpul mamicii este absorbit de bebelus?

Nu este o teorie, este o realitate, dar lucrurile difera de la mamica la mamica. Copilul ia tot ce este necesar din corpul mamei, ea ramanand chiar cu deficiente din aceasta cauza.

3. Ce se poate face pentru a diminua durerea bebelusului la apritia dintisorilor?Exista solutii?

Durerea pe care o simt bebelusii la eruptia dintilor este f puternica. Din pacate nu exista decat acele geluri anestezice care se aplica local. Daca apar si stari febrile este bine sa se administreze un antitermic.

4. Cum ar trebui sa ingrijim dintii micutilor? Cand ar trebui sa incepem sa-I periem dintii? Cun se face ingrijirea danturii intre timp?

Dintii bebelusilor trebuie spalati de cand apar. In primii ani sarcina periajului revine parintilor iar mai tarziu cand copilul se spala singur, parintii trebuie sa verifice daca acesta se parie corect.

5. Cand apar primele carii si care sunt cauzele?

Cariile apar frecvent pe dintii de lapte. Pot apare pe dintii din fata la copii care stau f mult cu biberonul in gura. Se numesc carii de biberon. Aceste carii apar datorita ceaiului puternic indulcit sau sucurilor de fructe din continutul biberoinului. Mai apar carii pe masele de lapte deoarece copilul nu se spala f bine pe dini. De aceea trebuie verificat periajul dim si seara.

6,7. Cand ar trebui adus micutul la prima vizita la dentist? Cum ar trebui pregatit copilul pentru aceasta?

Prima vizita ar trebui sa fie in jur de 3 ani chiar daca copilul nu are probleme. Aceasta vizita este pt a se obisnui cu medicul, cu cabinetul. I se arata unele aparate, se glumeste cu el, astfel incat totul sa fie ceva vesel de care copilul sa-si aminteasca cu placere si sa fie dornic sa repete experienta. Copilul nu trebuie speriat cu vorbe de genul "daca nu esti cuminte te duc la dentist".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri