27 Iulie 2012 publicat în Mami 16 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Cele sapte carti practice adresate parintilor sunt alese cu atentie, fiind carti pe care cititorii le-au apreciat. Carti perene. Carti bune. Carti utile parintilor buni.
  • Meg Hickling, Ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex

Ne pare nepotrivit, ne e jena, nu stim cum sa vorbim cu copiii nostri despre sexualitate. Acest ghid, scris de o celebra, multipremiata „profa de sex“ din Canada, ne invata de ce trebuie s-o facem (incepand de la 2 ani (!) si pana la varsta adolescentului activ sexual) si cum. De ce? Pentru ca asa ne protejam copilul de mesajele false ori periculoase despre sexualitate pe care le primeste astazi de peste tot. Cum? Demistificand. Spunand adevarul cu simplitate si umor. Gasiti in carte si adevarul, si intreaga „tehnica“ a autoarei, cu exemple concrete din experienta ei didactica. Evident, ghidul poate servi si pentru pregatirea orelor de educatie sexuala din scoli.

  • Meg F. Schneider, Educatia copilului meu in 25 de tehnici (care nu dau gres)

Tehnici?! Suna cam inginereste, dar nu exista cuvant mai potrivit pentru ce trebuie sa faci ca parinte in diverse situatii (ce sa spui, cum sa te porti) ca sa-ti educi bine copilul: Lasa copilul, controleaza-te tu! (tehnica nr. 1), Cand a facut o prostie, incepe cu punctele lui forte (tehnica nr. 8), Cum il cumperi mai bine (tehnica nr. 11), Nu uita sa-ti ceri scuze (tehnica nr. 24), Iarta-te (tehnica nr. 25). Partea cea mai placuta si mai interesanta a acestui ghid foarte sistematizat sunt ilustrarile fiecarei tehnici pentru varstele-cheie ale copilului: 4, 8-9 si 12 ani. E vorba de fapt despre niste povestioare simple, niste mici scenarii-tip avand ca personaje copilul si parintele, mai instructive decat orice teorie.

  • Dr. Haim G. Ginott, Intre parinte si copil. Ghid de comunicare afectuoasa

O carte cu totul aparte: un ghid clasic cu milioane de exemplare vandute, dar, dincolo de asta si mult mai important, o carte cu idei originale si proaspete. Toate pornind de la urmatorul principiu: sentimentele copilului, bune sau rele, trebuie confirmate de parinte, comportamentele copilului trebuie limitate. De aici notiunea de comunicare afectuoasa, adica tinand cont de afectivitatea copilului. Pare dificil si abstract, dar veti gasi in carte nenumarate ilustrari, cu exemple revelatoare de dialoguri copil-parinte, pentru ca autorul considera ca stilul comunicarii verbale cu copilul este esential si recomanda parintilor limbajul grijii afectuoase. Principiile de comunicare din aceasta carte sunt aplicabile indiferent de varsta copilului dumneavoastra, desigur daca a inceput sa vorbeasca. Dar, surprinzator, sunt valabile si in relatia de cuplu sau dintre oricare doi adulti. O dovada, poate, ca autorul a descoperit un adevar fundamental.

  • Dr. Scott P. Sells, Adolescenti scapati de sub control

„Raspunsuri realiste pentru parinti reali si adolescenti reali“, scria un recenzent al acestei carti. Lipsa permanenta de respect fata de parinte, fuga de acasa, abuzul de alcool, consumul de droguri, amenintarile cu sinuciderea, graviditatea la fete - daca intalniti unul sau mai multe din aceste comportamente (si lista ar putea continua) la adolescentul dumneavoastra, se prea poate ca el sa fi „scapat de sub control“. Ce este de facut? E cazul sa recurgeti la asa-numita „iubire dura“, spune autorul acestui ghid unic, probabil, pe piata noastra editoriala. Metoda e data, pas cu pas, in carte si este ilustrata cu numeroase exemple.
Cele sapte carti practice adresate parintilor traduse de Humanitas sunt alese cu atentie, fiind carti pe care cititorii le-au apreciat, de vreme ce au trebuit republicate, unele de mai multe ori. Carti perene. Carti bune. Carti utile parintilor buni.
Acum, aceste carti esentiale pentru parintii care nu vor sa-si creasca la intamplare copiii apar ca o miniserie unitara. Pentru noile generatii de parinti si de bunici buni.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri