6 Greseli frecvente ale parintilor in educatia copiilor
1 Pedeapsa
Pedepsirea copilului este o metoda de educatie care ar trebui sa fie tot mai putin folosita. Parintii trebuie sa se straduiasca mai ales, sa explice copilului unde greseste sau de ce este gresit un anumit lucru.
Tendinta anumitor parinti de a pedepsi copilul pentru orice greseala, poate avea urmari nefavorabile asupra personalitatii celui mic.
Copilul va dezvolta tendinta de a ascunde pe viitor ceea ce greseste si de a minti cu privire la faptele sale, ca un reflex de aparare. Deasemenea, acesti copiii vor dezvolta temerea de a lua initiativa si de a-si exprima sentimentele.
2 Dezordinea
Copiii au tendinta de a fi dezordonati, deoarece ei sunt obisnuiti ca parintii sa le aranjeze lucrurile, sa se ocupe de curatenie si sa pastreze ordinea in casa.
Si adesea, parintii se “complac” in aceasta situatie. Acest fel de educatie are un efect nedorit asupra copilului, care se obisnuieste ca altii sa faca ceea ce el singur poate face.
Copilul intelege ca a fi dezordonat nu este o problema, pentru ca sunt altii care se ocupa de asta.
Dezordinea pe care nu este obisnuit sa o indrepte acasa, o va aplica si mai tarziu in ce priveste stilul sau de viata.
Ordinea pe care invata sa o pastreze acasa ( fara a se exagera,insa) o va cauta si mai tarziu in stilul de viata, la locul de munca si in propria familie.
sursa foto:sxc.hu;shutterstock
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.