15 Martie 2013 publicat în Mami 55 share-uri

Oana este Expert Garbo si psihoterapeut cu o mare experienta in domeniul in care activeaza. Astazi ne va vorbi despre principalele responsabilitati ale parintilor.

2. Sa creezi contexte pozitive pentru modelare

Acest lucru nu inseamna sa fii mereu la dispozitia copilului, insa atunci cand acesta te solicita si are nevoie de atentia, ajutorul si afectiunea ta sa ai disponibiltatea de a i le oferi. Sa-i incurajezi initiativa, autonomia si independenta gandirii. Sa-i dai optiuni si sa-l inveti sa aleaga intre acestea explicandu-i consecintele alegerilor.

3. Sa-i oferi un mediu familial sigur si armonios

Acest lucru inseamna ca te asiguri ca este supravegheat si nu exista riscuri ambientale care l-ar putea rani; ca ii oferi un spatiu personal amenajat si dotat corespunzator varstei lui, ca ii respecti programul, ca locul in care doarme este izolat si nu este expus si mai ales ca toate persoanele mature care sunt in preajma copilului sunt consecvente si aplica aceleasi reguli.

4. Sa inveti sa folosesti metode pozitive de disciplinare si educare a copilului

Metoda pozitiva se refera ca de la bun inceput sa fii axat pe aspectele pozitive ale comportamentului copilului, invatandu-l ce doresti sa faca in paralel cu eliminarea comportamentelor indezirabile. Disciplinarea pozitiva este orientata spre solutionarea problemelor, pe asumarea responsabilitatii de catre copil prin prezentarea adecvata a situatiei, prin oferirea alternativelor, explicarea consecintelor si implicarea copilului in proces. In acest demers criteriile consecventei si al predictibilitatii comportamentului parental joaca un rol important in prevenirea aparitiei (sau reaparitiei) comportamentului problematic la copil. Cu alte cuvinte, copilul stie la ce sa se astepte si pana la urma se conformeaza. Disciplinarea pozitiva implica abordarea problemei si nu a copilului, evitand astfel pedepsele fizice si emotionale.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

5. Sa fii constient de nivelul copilului

Sa fii constient de nivelul copilului tau – inseamna sa ai asteptari realiste de la acesta. Stiu ca este copilul tau si ca ii doresti binele, dar nu-ti proiecta asupra lui frustrarile si neajunsurile propriei tale copilarii, sau chiar cele de moment. Nu-ti forta copilul sa faca lucruri care il depasesc doar ca sa nu-ti strici tu imaginea (asta este oricum doar in mintea ta!)! Nu uita, evolutia fiecarui copil este unica si se realizeaza in ritmuri diferite si de aceea este important sa-l accepti asa cum este, sa nu-l compari nici cu fratii lui, nici cu altcineva, nici cu imaginile tale mentale ideale despre el. Este inutil! Tot ceea ce vei obtine este suferinta lui emotionala. Ajuta-l sa se dezvolte in ritmul evolutiei sale unice!

Stiu ca te confrunti cu multe provocari in rolul de parinte, insa aceste criterii pot fi cateva directii generale pe care poti sa incepi sa le planifici si pe marginea carora sa construiesti o viata fertila emotional alaturi de familia ta.

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

Ia o foaie de hartie si scrie pentru fiecare punct de mai sus care sunt lucrurile pe care le faci deja, ce ai putea imbunatati si ce ai putea incepe sa faci. Scrie si alte lucruri care ti se par importante si ti-ar putea ajuta copilul sa creasca sanatos si fericit!

Succes!

Oana Popescu-Argetoia
www.oanapopescuargetoia.ro

Foto@Depositphotos


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri