10 Aprilie 2013 publicat în Mami 41 share-uri

Expertul nostru, Diana Gamulescu, ne sfatuieste din experienta unei mamici cu privire la ingrijirea bebelusului prematur si ofera informatii pretioase pentru toate mamicile aflate intr-o astfel de situatie.

Totodata, incercati sa ii aigurati alimentatia, prin colectarea laptelui matern inca de la primele mese. Fie laptele ii este administrat pruncului de catre cadrele medicale prin gavaj, gradual, atunci cand este pregatit sa primeasca laptele, fie il puteti depozita, la congelator, in pungute speciale. Stim cu totii ca laptele matern este alimentul ideal, dincolo de legatura emotionala dintre babelus si mama, dar daca vorbim si de un bebelus prematur, atunci acest aliment este vital.

Beneficiile laptelui matern pentru un astfel de nou nascut sunt imense deoarece acesta este sursa de proteine si cum aparatul digestiv la prematuri este mai sensibil, laptele matern ii face digestia mai usoara si previne si colicii.

De asemenea, laptele matern contine grasimi si cum prematurii scad mult in greutate imediat dupa nastere, au nevoie de acest suport alimentar pentru a recupera. De asemenea, contine si carbohidrati, iar prematurii absorb pana la 90% din cantitate, ceea ce ii ajuta sa retina mineralele necesare mult mai usor. Daca totusi nu puteti sa-I oferiti micutului acest aliment in mod natural exista pe piata alternative, asa ca este recomandat sa intrebati medicul despre laptele special pentru prematuri, in stare lichida, pentru perioada imediat urmatoare spitalizarii.

Dupa stabilizare si externare parintii acorda atentie sporita nevoilor zilnice care implica alimentatie, igiena etc., dar nu trebuie neglijate nici cele afective, asa ca va puteti juca cu ei, chiar daca va par fragili, puteti sa iesiti cu ei la plimbare, dar sa evitati aglomeratiile, puteti sa ii puneti muzica sau sa ii cantati chiar voi, sa ii vorbiti, sa atarnati obiecte colorate mari, baloane multicolore in preajma sa.

Trebuie tratat ca un bebelus normal si chiar daca aveti emotii in primele saptamani acasa, aveti incredere in el, in puterea si dorinta lui de a depasi orice obstacol. Este important totusi, sa le asiguram un surplus de protectie si sa fie evitate contactul direct cu membri ai comunitatii, alti copii si este recomandata igiena obligatorie inainte ca cineva sa intre in contact cu ei.


Pentru ca este nascut inainte de termen, studiile spun ca bebelusul se simte mult mai in siguranta daca este infasat
. Puteti, de asemenea sa incercati sa cautati haine potrivite dimensiunilor lor pentru acestea ii ajuta la reglarea si mentinerea temperaturii interne si face adaptare la mediul extern mult mai usoara, ca sa nu mai mentioneam ca le confera sentimental de siguranta. Exista astazi solutii vestimentare de calitate adaptate perfect dimensiunilor lor, disponibile pe piata.

Foto@Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri