10 Aprilie 2013 publicat în Mami 41 share-uri

Expertul nostru, Diana Gamulescu, ne sfatuieste din experienta unei mamici cu privire la ingrijirea bebelusului prematur si ofera informatii pretioase pentru toate mamicile aflate intr-o astfel de situatie.

Este de evitat incercarea stabilirii unui program fix in primele saptamani de viata, asa cum se intampla de regula cu bebelusii nascuti la termen, ci mai degraba sa va adaptati la programul lor si nu invers. Si ma refer aici atat la orele de hrana, dar si la cele de odihna.

Trebuie mentionat ca, majoritatea prematurilor manifesta diverse forme de reflux, de altfel o simtomatologie foarte des intalnita si la bebelusii nascuti la termen, insa trebuie sa cereti ajutorul medicului pediatru pentru ca necesita tratament si trebuie depistat la timp, pentru a se avita complicatiile.

Puteti sa tineti un jurnal in primele 2 luni de viata ale bebelusului in care sa notati orele de masa, cantitatea de hrana, medicamentele administrate etc. Aceste date va vor fi utile la evaluarile periodice la care veti merge cu bebelusul, nu pentru a face comparatii cu alti bebelusi sau cu bebelusii nascuti la termen. Nu uitati ca fiecare copil este unic si are ritmul sau si mai ales ca toti prematurii recupereaza in primele luni de viata – 1 an.

Daca aveti temeri, intrebari, nelinisti sufletesti puteti sa interactionati cu alte mamici care au trecut printr-o experienta similara. Exista comunitati, cluburi, bloguri unde se discuta deschis si puteti sa faceti schimb de experinta sau sa cereti sfatul.


Nu uitati sa ii faceti cat mai multe poze, chiar din primele ore de viata, pentru ca aceste clipe trec si peste vreme va veti uita cu drag la primele sale cadre.

Pentru ca este o perioada solicitanta, nu va sfiiti sa cereti ajutorul familie si prietenilor foarte apropiati si incercati sa va odihniti ori de cate ori aveti ocazia. Odihna voastra se traduce printr-un tonus bun si o energie pozitiva pentru bebelusul vostru.


Daca aveti multipleti (gemeni, tripleti) nu ii separati
si incercati sa le faceti, pe cat posibil, un program comun de hrana si odihna. Vezi castiga astfel putin timp pentru alte treburi , nevoi personale ori odihna.
Si nu uitati sa va asculta instincul si sa credeti cu toata fiinta in ei! Pe cat sunt de mici si de firavi pe atat sunt de puternici si luptatori.

Diana Gamulescu – Managing Partner www.Micolino.ro

Despre Diana puteti afla mai multe in articolul:

Femeile care schimba lumea - Cum se transforma o mamica de gemeni in business-woman? Interviu cu Diana Gamulescu

Foto@Depositphotos


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri