12 Aprilie 2013 publicat în Mami 27 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Dintre toate miturile despre nastere, medicii si mamele trebuie sa aiba grija, in primul rand, ca nasterea naturala sa nu devina "un mit"...

1 Cezariana e mai usoara decat nasterea naturala

Fals

Operatia cezariana pare mai usoara, insa pentru mama nu este mai indicata decat nasterea naturala. Cezariana este mai comoda pentru medic, mai usor de programat si de efectuat (dureaza in jur de o ora). Insa, pentru mame, operatia cezariana ar trebui efectuata doar atunci cand nasterea naturala pune in pericol viata fatului sau a mamei.

Nasterea naturala poate surveni oricand in intervalul 37-42 de saptamani, ceea ce implica o mai mare grija pentru doctor, care trebuie sa fie disponibil in acest interval.

Recuperarea dupa nasterea naturala se face mai repede fata de cezariana, iar organismul femeii care a nascut natural prima data va fi mai bine pregatit pentru nasterile viitoare, care se vor desfasura mult mai usor decat prima nastere.

Dimpotriva, o cezariana in antecedente face ca urmatoarea nastere sa fie, de obicei, tot prin cezariana. Cea mai mare parte a transformarilor ghidate hormonal, care se petrec in corpul femeii gravide (dilatatia colului, contractiile uterine, inmuierea oaselor bazinului, cresterea elasticitatii vaginului) pregatesc femeia pentru nasterea naturala si nu pentru cezariana.

Si sa nu uitam ca intr-o nastere naturala, care nu prezinta complicatii, “bebe” alege cel mai potrivit moment pentru el, ca sa vina pe lume si nu este sanatos sa fie “grabit”.

In plus, dupa o nastere naturala, corpul unei femei se reface in aproximativ 6 luni, chiar pentru a purta o noua sarcina, ceea ce nu se poate dupa o nastere cezariana.

Daca se pune problema unei nasteri tot prin cezariana dupa o alta cezariana, este nevoie de minim 18 luni intre operatii.

Operatiile de cezariana cresc riscul aparitiei herniilor la femei.

2 Cezariana nu doare

Fals

Ideea ca nasterea cezariana te scapa de durere, este un mit. Nu exista nastere fara durere. Insa durerea la nasterea naturala, mai ales daca este insotita si de anestezie peridurala, este mai usor de suportat si are o durata mult mai mica, (atat cat tine nasterea), spre deosebire de durerea care ramane dupa operatia de cezariana, pana la vindecare.

Mai mult, mama nu-si va putea ingriji la fel de bine copilul dupa nastere, daca este operata, pentru ca nu poate ridica, are dureri si limitari de miscare datorita operatiei.

sursa foto:shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri