Presedintele Asociatiei Romane Pro Imunizare (ARPI), Dr. Oana Falup Pecurariu, participa zilele acestea, la Milano, la conferinta anuala a Societatii Europene de Boli Infectioase Pediatrice (ESPID), fiind primul medic roman invitat sa sustina o prezentare, tema aleasa fiind "Infectiile mixte viro-bacteriene in pneumonia comunitara la copil".

Comunicat de presa

Lucrarea este o trecere in revista a tuturor datelor existente in literatura de specialitate in ce priveste pneumonia si cauzele acesteia. In ultimii 10-15 ani, numeroase date epidemiologice si biologice au demonstrat ca virusurile respiratorii contribuie la infectiile bacteriene prin mecanisme specifice. Recent s-a descoperit ca rinovirusurile sunt apte sa favorizeze aderarea pneumococului de epiteliul respirator, facilitandu-i intrarea acestuia in arborele bronsic. Concluzia este una singura: aproximativ o treime dintre cazurile de pneumonie sunt coinfectii intre virusuri si bacterii.

Prin urmare, exista multiple argumente care sustin afirmatia conform careia vaccinarea corecta a copiilor, inclusiv cea antigripala, are un efect protector asupra infectiilor bacteriene, prevenind aparitia acestora.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

"Studiile demonstreza eficacitatea vaccinurilor, dovada stand boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Aceste dovezi sunt mult mai numeroase si riguroase din punct de vedere stiintiific, raspunzand tuturor intrebarilor celor care au inca un semn de intrebare in privinta vaccinarii", mentioneaza Dr. Oana Falup Pecurariu.

Recomandari pentru sezonul de vara

In contexul cresterii considerabile a numarului de imbolnaviri ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice, la care se adauga rata din ce in ce mai scazuta a acoperirii vaccinale in Romania, specialistii trag un semnal de alarma si atentioneaza parintii asupra implicatiilor ce pot aparea la copii.

"Recomand parintilor sa fie in permanenta legatura cu medicul de familie pentru a primi toate informatiile de care au nevoie in ce priveste schema de imunizare si momentul administrarii fiecarui vaccin. Si pentru ca incepe sezonul concediilor, recomand tuturor parintilor sa ia cu ei in vacanta si carnetul de vaccinari al copilului," precizeaza Dr. Oana Falup Pecurariu.

Totodata, pentru toti parintii care planifica o calatorie in strainatate este recomandat ca acestia sa consulte din timp medicul de familie pentru a obtine toate informatiile necesare in privinta vaccinurilor indicate pentru tara de destinatie.

Foto@Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri