A fost aprobat patentul pentru primul os artificial creat cu celule stem din cordon ombilical
O echipa de cercetatori a primit aprobarea pentru dezvoltarea primului patent al unui nou biomaterial ce faciliteaza generarea de tesut osos din celulele stem ale cordonului ombilical. Aceasta metoda nu a fost inca aplicata in vivo sau pe pacienti, ea are insa un mare potential de utilizare in reconstructia oaselor sau a structurilor osteocartilaginoase sau in inlocuirea cartilagiilor din membre.
A fost creat un ficat uman din celule stem
Echipa de cercetare din cadrul Departamentului de Medicina Regenerativa de la Universitatea Yokohama a creat pentru prima data un „mugur” hepatic, cu latimea de circa 4 milimetri, prin combinarea aceluiasi tip de celule umane care dau nastere ficatului in etapa de dezvoltare embrionara.
Dupa 4-6 zile de crestere in capsula Petri, mugurii hepatici au fost transplantati in soareci, unde s-au format rapid noi vase de sange, asemenea retelei de artere si vene specifice ficatului adult. Ficatul creat din celule stem a continuat sa creasca timp de doua luni in gazdele in care au fost transplantati.
Desi mai e nevoie de cercetari amanuntite inainte ca aceste tehnici sa fie aplicate pacientilor, descoperirea cercetatorilor japonezi este un pas esential in crearea de organe in vitro, care vor putea fi folosite ulterior pentru transplant.
Reusitele totale ale experimentelor in curs de desfasurare vor deveni solutia principala pentru tratarea unor boli dintr-o paleta larga de afectiuni, considerate in trecut boli incurabile: Parkinsonul, diabetul, cancerul de mai multe tipuri, scleroza multipla, afectiuni cardiace diverse.
Pentru a fi la curent in permanenta cu progresele din domeniul medicinii regenerative, poti accesa: www.cordcenter.ro
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară