28 Octombrie 2013 publicat în Mami 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Educarea familiei este esentiala in ceea ce priveste diabetul zaharat, in conditiile in care diagnosticarea precoce a bolii este posibila inainte de aparitia complicatiilor specifice diabetului, la fel ca si prevenirea ei.

Diabetul zaharat de tip II la copii

Diabetul zaharat tip II este o boala cronica caracterizata prin valori crescute ale glicemiei, explicate prin faptul ca glucoza nu poate fi utilizata corespunzator de catre celulele organismului. Hormonul numit
insulina, secretat de pancreas, este cel care ajuta glucoza sa patrunda in celule pentru furnizarea de energie. In cadrul diabetului zaharat de tip II, insulina nu actioneaza corespunzator pentru a mentine constanta valoarea glicemiei, mecanism numit insulinorezistenta.

Glucoza provine in urma digestiei alimentelor precum painea, orezul, cartofii, leguminoasele, fructele, lactatele precum si din zahar si dulciuri, fiind stocata si in ficat, de unde este eliberata treptat.

Factorii de risc

Aparitia diabetului zaharat tip II la copii este favorizata de prezenta anumitor factori de risc, cum ar fi IMC peste 85, dezvoltarea acestei boli de catre rudele de grad 1 sau 2 sau prezenta diabetului zaharat sau a diabetului gestational la mama.

Nu in ultimul rand, existenta unor semne clinice de insulinorezistenta, cum ar fi obezitatea si acanthosis nigricans (zone de piele mai pigmentata, catifelata la nivelui regiunii cervicale, axile, coate, genunchi), hipertensiune arteriala, dislipidemie, chisturile overiene, sunt alti factori care cresc sansele copilului de
a dezvolta diabet zaharat de tip II.

Preventia diabetului zaharat tip II la copii

Parintii trebuie sa se implice activ in viata copilului, mentinand greutatea optima a acestuia si asigurandu-i o alimentatie corecta, variata, adaptata necesarului caloric conform varstei.

De asemenea, trebuie incurajate hobby-urile active, activitatile precum mersul pe bicicleta, alergatul, inotul etc. In plus, daca exista riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip II, este indicat un consult la medicul specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, pentru a lua masurile necesare.

Foto copil cu acadea@Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri