Avantajele nașterii naturale
Este dovedit științific faptul că riscul de complicații precum sângerări, infecții sau de tipul celor embolice este mult mai scăzut în cazul nașterii naturale în comparație cu cea prin cezariană. De asemenea, nou-născutul va avea imunitatea mai bine dezvoltată și un risc mai scăzut de obezitate și boli astmatice în decursul vieții. Mai mult, există și avantajele ce țin de confortul pacientei, și anume: o recuperare mult mai rapidă, lactație instalată repede, mobilizare imediat după naștere și o durere mult mai mică.
În schimb, operația cezariană predispune și la anumite complicații specifice pe termen lung ce pot influența semnificativ o viitoare sarcină. “Printre cele mai serioase se numără inserția anormală a viitoarei placente (pe zona cicatricială, placentă cu aderența anormală) care predispune la complicații severe hemoragice ce pot pune viața pacientei în pericol la o viitoare naștere. O altă complicație este ruptura uterină în cazul unui travaliu ulterior, zona cicatricială fiind o porțiune cu rezistență scăzută a peretelui uterin, care poate pune atât viața mamei cât și a nou-născutului în pericol”, explică medicul Radu Botezatu.
Frica de durere, un motiv adesea invocat de româncele care optează pentru cezariană
Incidența în creștere a operației cezariene în România este într-adevăr cauzată în mare parte și de gravidele care aleg calea mai ușoară de a naște, neluând în calcul sau nefiind informate complet cu privire la recuperarea, riscurile și complicațiile posibile pe termen lung ale operației cezariene.
“Unele dintre motivele invocate de gravidele care solicită cezariană sunt: frică de durere, teamă de imprevizibil (travaliul se poate declanșa oricând, inclusiv noaptea sau în weekend) astfel medicul curant poate fi sau nu disponibil în acel moment, teamă legată de posibilele rupturi perineale la naștere și, nu în ultimul rând, dorința unora de a planifica o anumită dată pentru naștere”, spune dr. Radu Botezatu.
Foto homepage: Tomsickova Tatyana /Shutterstock
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.