14 Decembrie 2018 publicat în Mami 54 share-uri

Specialiștii în dezvoltarea copiilor le spun părinților să reconsidere vechea practică de a forța pe copii să îmbrățișeze sau să sărute membri ai familiei extinse, în general și la întâlnirile prilejuite de Sărbători.

Ei spun că, făcând acest lucru, răpim autonomia copiilor asupra propriului corp și le dăm mesajul că este OK ca ceilalți să ceară în mod intruziv afecțiune.

Ceea ce noi, ca adulți vedem ca pe un simplu gest de respect sau dragoste față de cineva mai în vârstă din familie, poate avea de fapt un impact de durată asupra copiilor, explică Dr. Jack Levine – Academia Americană de Pediatrie.

Atunci când îi forțăm să facă gesturi de afecțiune pe care nu și le doresc, copiii simt că forțe exterioare lor sunt mult mai importante sau la fel de importante precum propriile sentimente. Și, mai târziu în viață, acest lucru afectează modul cum ar trebui să fie intimi cu cineva.

Specialistul spune că există și altfel de moduri prin care copiii pot interacționa cu membrii familiei extinse în perioada Sărbătorilor: le pot lua paltoanele când ajung, le pot face desene. De asemenea, pot să deseneze hârtiuțe cu locurile invitaților la masă, conducându-i la locul lor pe măsură ce ajung.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Foto: Shutterstock/ DGLimages

Ei pot să facă mai degrabă acțiuni practice, decât gesturi care îi fac să se simtă inconfortabil, explică specialistul în pediatrie.

De ce este problematica afecțiunea forțată?

Dacă îți forțezi copiii să manifeste gesturi de afecțiune că a îmbrățișa sau săruta persoane pe care nu le cunosc prea bine, fără a avea o decizie în această privință, ei învață că sentimentele și gândurile lor nu contează prea tare, ceea ce nu este o experiență plăcută pentru un copil, spune specialistul.

Cum ar trebui să rezolve părinții această problemă?

Părinții trebuie să înțeleagă că cei mici, asemenea adulților, sunt diferiți și că unii copii au un temperament care le permite să se adapteze mai ușor la alți oameni. Alți copii au instrumente socio-emoționale care îi fac să se adapteze într-un timp mai îndelungat la prezența altor oameni și lor le va lua mai mult timp până se vor acomoda să comunice cu aceste persoane.

Abilitatea unora de a-și face prieteni poate fi mai înceată decât la alți copii. Unii copii nu se simt la fel de confortabil în conversații. Și toate acestea sunt lucruri normale… iar copiii trebuie să progreseze în ritmul lor și au nevoie de suportul și dragostea noastră în acest parcurs. Cei care au grijă de copii trebuie să fie răbdători și înțelegători până când ei sunt gata să facă anumite lucruri și să se simtă bine în legătură cu acestea.

Unii copii, de exemplu, nu se simt bine să privească alte persoane în ochi.

Alții sunt un pic mai anxioși social. Dar există în același timp o mulțime de moduri prin care ei își pot manifesta respectul față de adulți, cum ar fi rudele.

Foto: Pexels

Cred că este important pentru părinți să discute cu copiii lor, să îi pregătească, poate chiar să facă joculețe în care să joace rolul musafirilor, învățându-i pe copii câteva cuvinte de bun-venit, dându-le posibilitatea de a-și exprima propriile sentimente în legătură cu modul cum vor la rândul lor, să își manifeste respectul față de rude, spune Dr. Jack Levine.

Invață-ți fetița că e dreptul ei să își dea acordul!

Noțiunea de "acord" poate părea că îi privește doar pe adulți, spune și Dr. Andrea Bastiani Archibald specialist în psihologia dezvoltării, dar lecția pe care fetițele o învață atunci când sunt mici despre a cere bariere fizice și a se aștepta ca acestea să le fie respectate, va avea un impact pentru toată viața asupra lor.

Lasă-ți fetița să stabilească care este spațiul ei personal și să decidă când și cum să își manifeste afecțiunea. Desigur, foarte mulți copii vor vrea în mod natural să îmbrățișeze vecini, membri ai familiei sau prieteni, ceea ce este minunat. Dar dacă fata ta este reticentă, ia în considerație faptul că ar trebui să îi lași spațiul de a decide ce să facă. Sigur, asta nu înseamnă că are voie să se poarte nepoliticos. Această înțelegere profundă a faptului că are dreptul să spună Nu, va sta cu ea toată viața.

Există și alte moduri care nu necesită contact fizic prin care copiii își pot manifesta respectul, subliniază și Dr. Andrea Bastiani Archibald. Pot mulțumi prin intermediul uni zâmbet, pot bate palma, pot să dea un sărut prin aer. E foarte important ca cei mici să aibă spațiul de a decide față de cine se deschid în în mod afectiv.

Foto homepage: Shutterstock/ Jacob Lund

Idee de articol via www.wbur.org


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri