Deși poate fi greu de crezut la prima vedere, fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii pot avea efecte chiar și asupra sănătății orale a viitoarei mămici.

Poftele

Mai rar întâlnite decât se crede, poftele pentru unele alimente acide (murături, de exemplu) duc la demineralizarea smalțului dentar, sensibilitate dentară și risc de carie.

“Alimentația sănătoasă este esențială pentru sănătatea orală și sănătatea generală a mamei, precum și pentru cea a copilului. Este recomandată o dietă sănătoasă și echilibrată, care conține produse lactate, brânză și iaurt, fructe și legume, cereale carne slabă, mazăre uscată, fasole, tofu și linte, pește etc.”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan

Este recomandat ca în perioada sarcinii să fie respectate vizitele de rutină la medicul stomatolog, pentru a identifica din timp eventuale probeme. “Este important ca medicul să fie informat cu privire la sarcină. În cazul în care sunt necesare anumite intervenții, este indicat ca ele să fie efectuate în lunile patru-șase de sarcină, deoarece primele trei luni sunt considerate a fi cele mai importante pentru dezvoltarea copilului. De obicei, radiografiile, anestezicele, medicamentele pentru durere și antibioticele (nu sunt prescrise în primul trimestru, decât dacă este absolut necesar”, spune specialistul ortodont.

Medicul dentist poate recomanda chiar amânarea unor tratamente dentare în care există istoric de avort spontan sau dacă pacienta prezintă acest risc.

Așadar, sarcina poate favoriza apariția anumitor probleme dentare, însă cu o igienă adecvată la domiciliu și respectarea vizitelor la medicului dentist, sănătatea orală poate fi menținută în cele mai bune condiții chiar și în timpul perioadei de graviditate.

***

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 21 ani Universitatea de Medicina şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Stomatologie, completandu-şi studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodonţie şi ortopedie dento-faciala. Dorinţa de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in ţara şi in strainatate, precum şi infiinţarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.

Foto homepage: By Prostock-studio /Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 5 moduri în care sarcina poate afecta sănătatea dentară.