Ce este colostrul?
Colostrul este laptele initial pe care il produce o femeie la jumatatea perioadei de sarcina si in primele zile dupa ce naste. Acest fluid gros, concentrat, care are adesea o culoare aurie, are un volum foarte redus si s-ar putea sa nu para mult, dar de fapt ofera beneficii majore copilului. Este o sursa importanta de nutrienti care promoveaza cresterea si combat bolile la sugari, dar poate fi consumat si in alte etape ale vietii – de obicei, sub forma de supliment. Chiar daca toate mamiferele produc colostru, suplimentele sunt produse de obicei din colostrul bovin. Colostrul bovin este similar cu colostrul uman – bogat in vitamine, minerale, grasimi, carbohidrati, proteine, hormoni de crestere si enzime digestive.
Colostrul este mai bogat decat laptele matur din punct de vedere al continutului de sodiu, potasiu, proteine, vitamine solubile in grasimi si minerale.
Compozitia colostrului
Colostrul este numit si „primul lapte matern”, considerat masa perfecta pentru un nou-nascut de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Este usor galbui, chiar spre portocaliu, mai lipicios si dens, si produs in cantitati mici. Desi e produs in cantitati mici, are un continut nutritional bogat, datorita macronutrientilor si micronutrientilor. In plus, contine factori de crestere si compusi de reglare a sistemului imunitar si compusi antimicrobieni. Nuanta galbuie e data de betacaroten – de 10 ori mai mult decat in laptele matern final. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro
Foto: pixabay.com
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.