Colostrul sau „primul lapte matern” – iata ce este colostrul, ce nutrienti contine acesta si cand apare, precum si ce beneficii are colostrul pentru sanatatea si dezvoltarea unui nou-nascut.

Ce este colostrul?

Colostrul este laptele initial pe care il produce o femeie la jumatatea perioadei de sarcina si in primele zile dupa ce naste. Acest fluid gros, concentrat, care are adesea o culoare aurie, are un volum foarte redus si s-ar putea sa nu para mult, dar de fapt ofera beneficii majore copilului. Este o sursa importanta de nutrienti care promoveaza cresterea si combat bolile la sugari, dar poate fi consumat si in alte etape ale vietii – de obicei, sub forma de supliment. Chiar daca toate mamiferele produc colostru, suplimentele sunt produse de obicei din colostrul bovin. Colostrul bovin este similar cu colostrul uman – bogat in vitamine, minerale, grasimi, carbohidrati, proteine, hormoni de crestere si enzime digestive.

Colostrul este mai bogat decat laptele matur din punct de vedere al continutului de sodiu, potasiu, proteine, vitamine solubile in grasimi si minerale.

Compozitia colostrului

Colostrul este numit si „primul lapte matern”, considerat masa perfecta pentru un nou-nascut de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Este usor galbui, chiar spre portocaliu, mai lipicios si dens, si produs in cantitati mici. Desi e produs in cantitati mici, are un continut nutritional bogat, datorita macronutrientilor si micronutrientilor. In plus, contine factori de crestere si compusi de reglare a sistemului imunitar si compusi antimicrobieni. Nuanta galbuie e data de betacaroten – de 10 ori mai mult decat in laptele matern final. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri