Factori care influenteaza productia de lapte matern
Inca din primele ore dupa nastere se recomanda alimentatia naturala la cerere a nou-nascutului. Alaptarea la cerere inseamna punerea copilului la san oricat de des vrea, ziua si noaptea, fara orar, atat cat doreste micutul. Cu cat bebelusul este hranit la san mai des si mai eficient, cu atat se produce mai mult lapte matern. De asemenea, daca bebelusul este alaptat si noaptea, este stimulata secretia de prolactina, hormon implicat in stimularea lactatiei si mentinerea productiei de lapte matern.
Alaptarea la cerere
In primele zile dupa nastere, cand cantitatea de lapte este mai mica, este bine ca nou-nascutul sa suga din ambii sani la fiecare masa. Se recomanda ca mama sa nu lase bebelusul sa adoarma imediat dupa ce a supt dintr-un san si sa-l puna si la celalalt san. Astfel, ambele glande mamare sunt stimulate in mod egal sa produca lapte. In prima luna de viata, este bine ca nou-nascutul sa aiba 10-12 reprize de alaptare in 24 de ore.
Pe masura ce bebelusul creste si isi regleaza somnul de noapte, frecventa alaptarii se reduce, ajungand la 6-8 mese pe zi. Alaptarea la cerere, inclusiv dupa inceperea diversificarii, este modalitatea cea mai eficienta de a asigura nevoile nutritionale ale copilului si o cantitate suficienta de lapte matern.
Alimentatia mamei care alapteaza
Mama care alapteaza are nevoie de hrana de calitate pentru mentinerea sanatatii si energiei necesare ingrijirii copilului. Pe durata alaptarii, mama are nevoie de o cantitate suplimentara de 500 de calorii, care trebuie asigurate din alimente sanatoase, variate si echilibrate. Acestea vor furniza toate substantele nutritive care vor ajunge in compozitia laptelui matern si vor stimula productia de lapte matern. Iata ce alimente sunt recomandate, cu precadere, mamelor care alapteaza. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro
Foto articol: pexels.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară