20 Iulie 2021 publicat în Mami 3 share-uri

Endometrita puerperala este o infectie care poate sa apara la scurt timp dupa nastere. Iata care sunt semnele si simptomele asociate, cauze si factori de risc, precum si tratamentul recomandat.

Ce este endometrita puerperala?

Endometrita puerperala este o infectie localizata, aparuta dupa nastere – in perioada de lauzie. Infectia apare la nivelul endometrului si este mai frecventa dupa cezariana dupa travaliu prelungit – cezariana neplanificata.
Infectia este cauzata de obicei de bacterii care urca din tractul genital inferior sau gastro-intestinal. Simptomele sunt sensibilitate uterina, dureri abdominale sau pelvine, febra, stare de rau si, uneori, scurgeri anormale. De obicei, majoritatea cazurilor de endometrita postpartum sunt diagnosticate in decurs de 10 zile de la nastere. Cu toate acestea, unele cazuri pot sa cauzeze simptome abia pe la 6 saptamani.

Simptome si semne

De obicei, primele simptome ale endometritei puerperale sunt durerea abdominala in zona inferioara si sensibilitate uterina, urmata de febra – cel mai frecvent in primele 24- 72 de ore postpartum. Alte simptome ca frisoane, cefalee, stare de rau sunt frecvente. Uneori, singurul simptom este febra de grad scazut.

Paloarea, tahicardia si leucocitoza apar de obicei, iar uterul este moale, marit si sensibil. Pot fi scurgeri usoare sau abundente si urat mirositoare, cu sau fara sange. Este normal sa aveti sangerari vaginale usoare dupa nastere, pana la 6 saptamani dupa, dar de obicei acestea se reduc treptat. In endometrita postpartum, poate deveni brusc mai severa sau pot exista cheaguri de sange cand inainte nu erau. Daca observati oricare dintre aceste semne, mai ales daca sunt asociate cu febra, este posibil sa aveti endometrita postpartum si e important sa anuntati medicul. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri