27 Iulie 2021 publicat în Mami 21 share-uri

Cercetările arată că aproximativ o treime dintre copii au parte de un atașament nesigur, care tinde să fie transmis din generație în generație. Acest număr se dublează în cazul copiilor ale căror mame sunt deprimate, afirmă Jasmin Lee Cori în cartea „Mamă, tu unde erai atunci?”, publicată la Editura Trei, în colecția Psihologie practică.

  • Psihoterapeuta Jasmin Lee Cori explică în cartea „Mamă, tu unde erai atunci?” ce sunt stilurile de atașament și cum influențează acestea comportamentele ulterioare

Cercetările arată că aproximativ o treime dintre copii au parte de un atașament nesigur, care tinde să fie transmis din generație în generație. Acest număr se dublează în cazul copiilor ale căror mame sunt deprimate, afirmă Jasmin Lee Cori în cartea „Mamă, tu unde erai atunci?”, publicată la Editura Trei, în colecția Psihologie practică.

Ce este atașamentul, cum ne influențează viața și cum putem schimba tiparele sale disfuncționale, formate în copilărie? Psihoterapeuta Lee Cori, specializată în tratarea adulților care au avut parte de abuz și neglijare în copilărie, îl definește ca legătura vitală creată cu figura de îngrijire primară. „Ceea ce ni se întâmplă în perioada copilăriei mici influențează puternic modul în care ne percepem pe noi înșine și pe cei din jur, așteptările pe care le avem de la relații, modul în care ne simțim în raport cu noi înșine și comportamentele defensive (și sănătoase!) pe care le învățăm”, spune Lee Cori. El este întotdeauna ghidat de adult și este format din acordaj și îngrijire, pornind de la reacțiile mamei la nevoile copilului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Vei avea șansa să iubești din nou! Iar de această dată va fi diferit ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

Atașamentul sigur – „baza de siguranță”

Crearea unei astfel de relații, în care copilul capătă încredere în prezența constantă, cu disponibilitate fizică, dar mai ales afectivă, influențează în mod concret stima de sine a acestuia. „Persoanele atașate sigur învață să se perceapă ca fiind puternice și competente, valoroase, demne de iubit și speciale – datorită faptului că sunt prețuite, iubite, văzute ca fiind speciale de către figuri de atașament grijulii. Atașamentul îi oferă copilului mic un sentiment ce poate fi exprimat așa: <Îți aparțin, mamă. Și pentru că îți aparțin, am aici un loc al meu>. În lipsa acestui sentiment, suntem lipsiți de legături ferme, suntem în derivă și rămâne așa chiar și la vârsta adultă. Această experiență poate avea ca rezultat sentimente profunde de singurătate, alienare și neapartenență.”

7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie! Mercur Retrogad din 21 Aprilie: este timpul renașterii spirituale, e vremea să ne aliniem cu dorințele noastre interioare și să avem curajul să ne urmăm visurile

Atașamentul sigur numit și „baza de siguranță” oferă copilului, pe lângă capacitatea de a explora lumea, și o libertate interioară de a se dezvolta autentic fără a avea nevoie constant să obțină atenția, sprijinul și aprobarea celor din jur, concentrându-se pe satisfacerea altor nevoi de creștere. De asemenea, studiile arată cum copiii care au crescut cu un atașament sigur au „flexibilitate emoțională, funcționalitate socială și abilități cognitive ridicate (...), iar pe perioada școlii gestionează mai bine frustrarea și dificultățile”. La acestea se adaugă și o comunicare asertivă, un mod firesc de a exprima dorințele de apropiere și alinare și propriile nevoi în general.

Atașamentul nesigur și formele acestuia

Opusul său, atașamentul nesigur se regăsește ulterior în comportamente ca rigiditate emoțională, dificultăți de relaționare socială, deficit de atenție, dificultatea de a înțelege ce e în mintea celorlalți și vine la pachet cu riscul de a suferi mai mult în urma situațiilor stresante. Iar reacția la stres și incapacitatea de a-l gestiona într-un mod adaptativ conduce la apariția diferitelor tulburări mentale și fizice. Din punct de vedere fiziologic, cotele ridicate și prelungite de stres duc la niveluri înalte de cortizol care sunt asociate depresiei, anxietății, tendințelor suicidale, alcoolismului sau tulburărilor de alimentație. Dintre aceasta, tulburările anxioase sunt cele mai răspândite la nivel global - cu un total de 284 de milioane de persoane afectate, în 2018, potrivit Our World in Data, comparativ cu 264 de milioane care suferă din cauza depresiei. Anxietatea, în general, este văzută de mulți specialiști ca fiind baza apărărilor nesănătoase și rădăcina psihopatologiei, după cum precizează Lee Cori.

5 Seturi complete pentru manichira semipermanentă chiar la tine acasă Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Stilurile de atașament nesigur care sunt „strategii de gestionare a emoțiilor inconfortabile provocate de inconsecvența mamei” îmbracă mai multe forme. Printre acestea, cititorii vor descoperi pe parcusul lecturii, cu detalii și exemple de formare și manifestare, stilul ezitant (numit și evitant, autosuficient compulsiv, disprețuitor) care la maturitate se manifestă prin incapacitatea individului de a permite apropierea emoțională profundă în relații și teama de respingere, stilul dependent (numit și ambivalent, preocupat) ce are la bază un atașament nesigur anxios, într-o continuă căutare a iubirii și validării ca existență și acțiuni din partea celorlalți, stilul îngrijitorului compulsiv și stilul dezorganizat, cu caracteristici aparținând celor anterioare, manifestat prin inconsecvență emoțională și care se regăsește la majoritatea copiilor abuzați.

MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog

Nu în ultimul rând, Jasmin Lee Cori aduce și soluții, pornind de la o întrebare firească. Aceste tipare de atașament disfuncțional se mai pot schimba? Da, spune autoarea. „Atașamentul nesigur este cel mai ușor de schimbat în perioada copilăriei, iar educarea mamelor în ceea ce privește acordajul fizic și emoțional la nevoile copilului poate avea rezultate pozitive foarte rapide. (...) La vârsta adultă această schimbare este mai dificilă, dar în acest stadiu dispunem, de asemenea, de noi resurse. Suntem mai capabil să ducem la bun sfârșit lucrul terapeutic care presupune doliul pentru vechile răni, descoperirea convingerilor de bază și întemeierea unor noi moduri de a fi. Având parte de relații care ne creează tipare noi și sănătoase, ne putem schimba așteptările și atitudinile, formând o bază nouă cu ajutorul căreia putem lucra”, aspecte pe care autoarea le dezvoltă în cea de-a treia parte a cărții „Mamă, tu unde erai atunci?”, publicată la Editura Trei.

Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut

Mamă, tu unde erai atunci? – un ghid vindecător pentru copilăria adulților deveniți părinți, la Editura Trei

Situată pe locul 11 în Top 100 „Cele mai vândute cărți” pe Amazon din categoria „Parent & Adult Child Relationships”, cartea „Mamă, tu unde erai atunci?” a scriitoarei și psihoterapeutei Jasmin Lee Cori deschide un drum nu tocmai ușor de parcurs, pentru mulți adulți. Acela al întoarcerii în trecut, dar nu la momentele fericite, la joaca alături de prieteni sau la activitățile specifice vârstei. Invitând la reflecție, pe parcursul a trei părți desfășurate în 14 capitole, Jasmin Lee Cori își însoțește cititorii cu grijă și empatie într-o călătorie de investigare a copilăriei și a relației cu cea mai importantă figură parentală – mama. Pe acest drum al conștientizării a ceea ce a lipsit din copilăria fiecăruia, autoarea îi invită pe cititori nu doar la o explorare plină de compasiune, ci și la un proces vindecător de înțelegere, acceptare și schimbare. Și, în aceeași măsură, de rupere a modelelor repetitive negative în relația cu copiii sau viitorii lor copii.

Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

În prima parte, ea analizează nevoile celor mici în relația cu mama, ce înseamnă un bun maternaj, explicând totodată ce este atașamentul și de ce acesta este cel mai important element care se manifestă și în viața de adult, în interacțiunile cu ceilalți, în formele în care a fost interiorizat în copilărie, ca răspuns la prezența mamei.

A doua parte descrie impactul neglijării afective, explică ce înseamnă o mamă absentă emoțional, deși prezentă fizic și activă în rolul de îngrijire, consecințele abuzului emoțional asupra copiilor, dar și ce fel de răni le pot împinge pe mame să se poarte inadecvat cu cei mici.

Sursa foto articol: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri