Conectarea cu copilul – informatii generale
Conectarea parintelul cu copilul se refera la a interactiona cu el intr-un mod cat mai prezent si atent la nevoile sale. Nu inseamna doar a fi fizic langa copil, ci a-i acorda intreaga atentie, a-i arata un interes sincer, a fi curios despre el si a te pune in pielea lui si a-l intelege.
Copiii au nevoie de aceasta conectare. Biologic suntem construiti astfel incat sa ne dezvoltam armonios daca avem parte de aceasta conexiune cu adultii importanti din viata noastra, indeosebi parintii.
Pentru ca o relatie sa functioneze si sa fie sanatoasa, studiile realizate de cercetatorii de la Gottman Institute arata ca pentru fiecare interactiune negativa avem nevoie de cinci interactiuni pozitive. In relatiile cu copiii, apar deseori interactiuni negative: adultii ii corecteaza, le reproseaza lucruri, ii critica, ridica tonul, eventual ii pedepsesc pe cei mici. Cu atat e mai important sa ne asiguram ca le oferim copiilor si interactiuni pozitive, care sa ne conecteze cu ei. Fiecare dintre aceste actiuni care ii fac deopotriva pe copii si pe parinti sa nu se simta bine au nevoie de cinci interactiuni pozitive, care sa redea o valenta pozitiva relatiei.
De ce este importanta conectarea cu copilul
Cand sunt conectati cu parintii, cei mici se simt vazuti, intelesi, importanti, validati. Ei capata incredere si sentimentul de siguranta. Conectarea ii ajuta pe copii sa invete sa se autoregleze. Copiii care se simt conectati cu parintii lor sunt mult mai dornici sa coopereze si mai motivati sa asculte ceea ce parintele vrea sa ii invete. Conectarea ii ajuta pe cei mici si atunci cand le este foarte greu sa treaca de la o activitate la alta, cand nu vor sa renunte la ce fac si totusi parintii insista (sa vina la masa, sa mearga la culcare, sa se imbrace pentru gradinita etc.). Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro
Sursa foto: pexels.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară