4 Ianuarie 2022 publicat în Mami 21 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Afla care sunt posibilele cauze pentru VSH crescut la adulti si copii, ce factori pot modifica rezultatele analizei si cand se recomanda testarea VSH.

Ce este VSH?

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este o masura indirecta a gradului de inflamatie din organism. Masoara rata de cadere (sedimentare) a hematiilor sau eritrocitelor (globulele rosii) intr-o eprubeta cu sange. In mod normal, globulele rosii se lasa in partea de jos relativ lent. O rata mai rapida decat cea normala poate indica o inflamatie in organism. Inflamatia este legata de raspunsul sistemului imunitar. Poate fi o reactie la o infectie sau o leziune. Inflamatia poate fi, de asemenea, un semn al unei boli cronice, al unei tulburari imunitare sau alta problema medicala.

Daca pacientul are o afectiune care provoaca inflamatie sau deteriorarea celulelor, eritrocitele tind sa se aglomereze. Acest lucru le face mai grele, asa ca se lasa in jos mai repede. Cu cat eritrocitele se instaleaza si cad mai repede, cu atat este mai mare nivelul VSH.

Cand se recomanda testarea?

Testarea VSH se recomanda adesea ca parte a analizelor de rutina sau pentru a verifica daca exista boli care cauzeaza inflamatie in corp. Inflamatia face ca eritrocitele sa se lipeasca unele de altele si sa formeze aglomerari. Aceste aglomerari sunt mai grele decat globulele rosii individuale normale. Daca exista inflamatie, la analiza VSH globulele rosii din eprubeta se vor aglomera si vor cadea mai repede pe fundul eprubetei. Daca nu exista inflamatie, eritrocitele se vor instala mai lent. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Credit photo: pexels.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri