6 Ianuarie 2022 publicat în Mami 2 share-uri

Iata care sunt cauzele pentru VSH scazut, cand se recomanda aceasta analiza de sange si care sunt valorile normale in functie de varsta.

Ce inseamna VSH?

VSH inseamna viteza de sedimentare a hematiilor. Practic, analizeaza cat de repede se lasa la baza eprubetei eritrocitele, o rata mare insemnand risc de inflamatie in organism. Aceasta analiza nu diagnosticheaza o afectiune specifica. In schimb, ajuta medicul daca vada daca sunt necesare analize suplimentare. Inflamatia poate determina aglomerarea celulelor. Deoarece aceste aglomerari sunt mai dense decat celulele individuale, se lasa mai repede la baza eprubetei.

VSH si inflamatiile

In caz de inflamatie, anumite proteine ​​vor creste in sange, cum ar fi fibrinogenul. Aceste proteine ​​fac ca eritrocitele sa se lipeasca si sa formeze aglomerari. Acest lucru le face sa fie mai grele, deci se lasa mai repede spre baza eprubetei, ceea ce creste VSH-ul. Prin urmare, VSH marit arata inflamatie de obicei. Cu cat nivelul VSH este mai mare, cu atat inflamatia este mai severa. Insa, testul nu este foarte sensibil (deci nu poate detecta orice inflamatie) si nici specific, deci nu poate diagnostica boli specifice. Sursa foto: mamisicopilul.ro

Credit photo: pexels.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri