Proaspetele mamici care doresc sa isi reia viata sexuala dupa nastere, in plus fata de grija pentru refacerea organismului in urma modificarilor petrecute pe parcursul celor 9 luni de sarcina si in timpul travaliului, trebuie sa isi asigure si o metoda contraceptiva.
Contraceptia dupa nastere este importanta deoarece trebuie neaparat evitata o noua sarcina, care ar inhiba lactatia existenta (lactatia se opreste) si nu ar lasa organismului timpul necesar pentru refacere (se recomanda o pauza de 2 ani pentru refacerea organismului pana la o noua sarcina).
In cazul femeilor care alapteaza, metoda contraceptiva postanatala trebuie avuta in vedere la aproximativ o luna dupa intarcarea micutului, deoarece atunci are loc reluarea ciclului menstrual si aparitia sangerarilor menstruale.
Daca tanara mamica nu alapteaza, atunci reluarea ciclului menstrual are loc mult mai repede, la aproximativ 4-6 saptamani de la nastere.
Sansa ca femeia sa fie in perioada fertila este extrem de mica daca ea alapteaza, daca bebelusul are mai putin de 6 luni si daca menstruatia nu si-a facut inca aparitia. In unele cazuri extrem de rare (2%), sarcina poate aparea inaintea reluarii ciclului menstrual, indiferent daca femeia alapteaza sau nu.
Pentru mamicile care nu alapteaza:
Daca mamica nu alapteaza, atunci ea poate folosi atat contraceptive hormonale, cat si non-hormonale:
- contraceptive combinate (estrogen si progesteron)
- contraceptive pe baza exclusiv de progesteron
- dispozitive intrauterine (steriletul)
- metodele de bariera (spermicide, diafragma, prezervativ, ovule)
- sterilizarea chirurgicala inca din timpul travaliului sau pana la 6 saptamani dupa nastere (asa-zisa “legare a trompelor”)
Pentru mamicile care alapteaza:
Pentru proaspetele mamici care isi hranesc micutii la san trebuie o grija deosebita, deoarece orice medicament luat poate trece in laptele matern si astfel afecta bebelusul. De aceea, sunt strict interzise contraceptivele hormonale combinate, deoarece contin si estrogen, care scade secretia lactata si trece in lapte impiedicand cresterea si dezvoltarea armonioasa a nou-nascutului.
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români