- amenoreea de lactatie
- metodele de bariera (prezervativul, diafragma, spermicide)
- dispozitivele intrauterine pe baza de cupru (steriletul)
Dintre metodele hormonale recomandate mentionam contraceptivele fie ele orale sau injectabile exclusiv pe baza de progesteron sau dispozitive intrauterine cu progesteron.
Metoda amenoreei de lactatie
Tanara mama este in mod natural protejata de sarcina pe tot parcursul alaptarii.
Eficienta metodei este foarte mare atunci cand sunt indeplinite toate conditiile urmatoare:
- ovulatia nu a revenit, deci menstruatia nu este prezenta
- bebelusul alaptat are varsta pana in 6 luni
- alaptezi activ, frecvent, la interval de 4 ore ziua si 6 ore noaptea
Daca vreuna din aceste conditii nu este respectata, probabilitatea de a ramane insarcinata nu este de ignorat si ar trebui sa iei in calcul o metoda mai sigura care sa previna o eventuala sarcina.
Dispozitivele intrauterine - Steriletul
Fie ca alapteaza sau nu, mamicile pot folosi dispozitivul intrauterin pe baza de curpu sau pe cel care elibereaza progesteron in cantitati mici.
Dispozitivul pe baza de cupru este introdus de catre medicul ginecolog in cavitatea uterina si creeaza o continua stare de inflamatie a endometrului, nepermitand fixarea oului.
Dispozitivul intrauterin cu hormon contine un progestativ care este eliberat treptat in organism, fenomen asemanator pilulelor sau contraceptivelor injectabile cu progesteron.
Acest tip de dispozitiv poate fi introdus in uter la 6 saptamani de la nastere si are avantajele ca asigura o protectie foarte buna, in fiecare luna timp de 5-10 ani, si nu influenteaza in mod negativ fertilitatea, aceasta revenind imediat dupa scoaterea steriletului.
Contraceptivele orale sau injectabile
Aceste contraceptive hormonale sunt strict bazate pe progesteron, putand fi utilizare fara probleme la cateva saptamani de la nastere, chiar si cand femeia alapteaza, deoarece nu afecteaza calitatea laptelui si astfel transmise copilului nu il afecteaza.
Contraceptivele orale cu progestativ trebuie administrate zilnic la ceeasi ora, fara pauza.
Contraceptivele injectabile cu progesteron presupun injectarea intramusculara a unei cantitati de progesteron, care se elibereaza treptat in sange si asigura o protectie pe o perioada mai lunga decat pilulele.
Un articol de Simona Prodanoiu
Dăruiește sânge, oferă viață
Habitat for Humanity România strânge și anul acesta fonduri pentru copiii afectați de lipsa unei locuințe decente prin campania: Facem loc, donație cu donație!
Învățătorul care a adus prima medalie de aur la școala din Giurgița face naveta 100 km pe zi pentru a le preda copiilor
Studiu: Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii. 18% dintre gravidele incluse în studiu au între 13 și 17 ani