Ai nascut toate bune si frumoase, bebe e sanatos, tu esti fericita. Dar la 2- 3 zile de la nastere, poti avea parte de niste neplaceri: sanii sunt mariti in volum, ii simti grei si calzi, plini cu lapte, sensibili si usor pulsatili la palpare, poate aparea chiar si o usoara crestere a temperaturii corpului. Toate aceste semne si simptome tradeaza angorjarea sanilor.
Ai nascut… toate bune si frumoase, bebe e sanatos, tu esti fericita. Dar la 2- 3 zile de la nastere, poti avea parte de niste neplaceri: sanii sunt mariti in volum, ii simti grei si calzi, “plini cu lapte”, sensibili si usor pulsatili la palpare, poate aparea chiar si o usoara crestere a temperaturii corpului. Toate aceste semne si simptome tradeaza angorjarea sanilor.

De ce apare angorjarea sanilor?

In primele zile de la nastere, corpul tau va incepe sa produca lapte, sanii se vor umple cu lapte gata pentru a-i satisface nevoile alimentare ale micutului tau. Pe masura ce sanii se pregatesc pentru alaptare, circulatia sangvina si cea limfatica de la nivelul sanilor se vor intensifica, fluidele vor curge din abundenta pentru ca organismul sa produca din ce in ce mai mult lapte pentru bebe, iar tesuturile din jur se vor tumefia. Rezultatul? Sanii se umfla excesiv cu lapte, se maresc de volum si se angorjeaza.

La inceput sanii se umfla si din cauza ca bebe nu are inca un program bine stabilit de alaptare. Programul de alaptare neregulat, golirea incompleta a sanilor in timpul alaptarii sau inceperea tarzie a alaptarii dupa nastere te pot predispune la angorjarea sanilor.

Angorjarea sanilor nu apare la toate femeile dupa nastere. Unele pot simti numai o usoara tensiune la nivelul sanilor, iar altele ii pot simti extrem de grei si durerosi.

Ce poti face?

• Alapteaza des, daca poti la fiecare 2 ore si la fiecare alaptare incearca sa golesti ambii sani pe rand. Daca bebe s-a saturat sugand doar de la un san, atunci la urmatoarea masa ofera-i-l pe celalalt pentru a-l goli.

• Nu folosi excesiv pompa pentru muls! Daca folosesti des pompa pentru muls nu vei face decat sa inrautatesti situatia, aceasta stimuland producerea suplimentara de lapte si poate inrautati angorjarea.

• La inceput poarta mereu sutiene de sustinere pentru proaspete mamici, dar ai grija sa nu te stranga prea tare.

• Pentru ameliorarea durerii si a tumefierii (umflarea) este bine sa aplici comprese cu apa rece sau gheata pe sani dupa ce alaptezi

• Daca sanul si mamelonul sunt dure, nu-l pune pe micut sa suga la san. Exprima o mica cantitate de lapte cu mana sau cu pompa, dupa care poti pune bebelusul sa ia masa la san.

Tine minte, angorjarea sanilor este un semn ca organismul tau produce laptic pentru a-l hrani pe bebe. Nu fi coplesita de angorjarea sanilor, este ceva trecator, dar daca persista ar fi bine sa apelezi la sfaturile medicului.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri