Scriu aceste randuri in speranta ca vor fi citite de cat mai multe femei, de toate. Iar tu, cea care citesti, esti la randul tau datoare sa transmiti mai departe aceste infomatii.
Factori favorizanti in aparitia cancerului de col uterin

1. HPV

Cauza numarul unu de aparitie a cancerului de col uterin este infectia cu virusul uman Papilloma (HPV). Virusul este foarte raspandit si se transmite extrem de usor. 75% din femeile active sexuale iau virusul. Din fericire numai o parte din acestea fac cancer, restul avand un sistem imunitar suficient de puternic care poate lupta impotriva virusului si il poate omori.

2. viata sexuala inceputa devreme

3. parteneri sexuali multipli

4. femei cu mai mult de 5 sarcini

5. se pare ca si fumatul are un rol favorizant in aparitia cancerului de col uterin

Ce e de facut?

Cancerul de col uterin, la fel ca toate cancerele, nu are simptome decat in etapele foarte grave ale bolii, cand, din nefericire, nu se mai pot face multe pentru bolnav. Exista totusi un semn pe care din nefericire de multe ori il ignoram, ori pur si simplu nu-l observam. Acest semn poarta numele de "spotting" si presupune o sangerare dupa contactul sexual. practic se poate observa pe lenjerie o mica pata de sange.

Avem insa la indemana testul Babes Papanicolau care poate depista si cea mai mica modificare aparuta la nivelul colului uterin. Odata depistata o eventuala modificare se face biopsie din testutul tumoral si se pune un diagnostic de certitudine.

Pentru mai multe detalii cititi si articolul "Papanicolau salveaza vieti!"

Statisticile au fost oferite de AECCU

Un articol de Oana Trifu

Sursa: Healthy.ro


Va recomandam si alte articole interesante de pe Healthy.ro:

Tehnologie vs natural

5 exercitii pentru a scapa de aripioare

Miracolul din plante


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri